Prednosti biciklizma na zdravlje

Kako bi normalno funkcioniralo, ljudsko tijelo zahtijeva fizičku aktivnost. Da biste očuvali vaše zdravlje na duže vrijeme, stručnjaci navode da je dnevno potrebno samo 30 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti. Ovdje se biciklizam navodi kao idealna aktivnost koja osim što pogoduje dobrom fizičkom zdravlju, pridonosi mentalnoj aktivnosti i boljem društvenom životu.

Zdravstvene prednosti biciklizma odnose se na:
  • Toniranje mišića

Redovnim bicikliranjem možete izgraditi mišiće gornjeg i donjeg dijela tijela, budući da se prilikom okretanja pedala aktiviraju sve mišićne skupine. Za održavanje stabilnosti i ravnoteže aktiviraju se trbušni i leđni mišići, mišićima ramena i ruku tijelu pružate oslonac.

  • Poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja i cirkulacije:

Aktivnom vožnjom bicikla ubrzavaju se otkucaji srca, tako da je ovo idealna aerobna aktivnost. Osim toga, pokretima nogu potičete cirkulaciju zbog čega dolazi do širenja hranjivih tvari do svih stanica u tijelu.

  • Smanjenje razine stresa i povećanje hormona sreće

Vožnja bicikla opušta duh. Otpuštaju se endorfin i adrenalin, a druženje i upoznavanje s drugim ljudima istih afiniteta čini nas posebno radosnima.

Vožnja bicikla idealna je i za sve one koji imaju problema sa zglobovima. Naime, dok obična šetnja može prouzročiti još više bolova, tijekom bicikliranja koriste se mišići bedara i potkoljenice te se ne stvara opterećenje na zglobove.

Na tržištu postoje različite vrste bicikala ovisno o njihovoj namjeni (cestovni, cross bicikl, brdski bicikl…). Osim toga, razlikuju se i po veličini rame i kotača te dodatnim karakteristikama.

Odabir bicikla ovisi isključivo o vašim željama i potrebama. Odlučite gdje ćete voziti bicikl, po kakvom terenu. Hoćete li ga voziti jednom tjedno ili njime planirate svakodnevno ići na posao?

Nakon što ste zaključili kakav bicikl trebate, odredite budžet i striktno ga se pridržavajte. Raznovrsnu ponudu bicikala za sve generacije potražite na našem web shopu.

Mihalec trgovina d.o.o. 2023 © Sva prava zadržana.