5 razloga zašto se odlučiti za gravel bicikl

Gravel bicikli su kombinacija cestovnog i brdskog bicikla. Kao takvi su namijenjeni za rekreativnu vožnju po asfaltiranim površinama, ali i makadamskim te šumskim putevima i nasipima.

Njihov okvir je većinom izrađen od aluminija ili karbona čime se postiže izdržljivost i dugotrajnost. Zbog geometrije okvira na gravel biciklima položaj sjedenja je nešto uspravniji u odnosu na položaj sjedenja na cestovnim biciklima. Sve ovo osigurava puno udobniju vožnju, osobito za duga putovanja. Ako tome dodamo činjenicu da su i gume nešto šire u odnosu na cestovni bicikl, kao takve osiguravaju dovoljno gripa za sve vrste terena. A ono što je još važnije, na cesti ćete bez ikakvih problema moći održavati brzinu od 35 km/h.

Budući da su gravel bicikli osmišljeni da podnesu zahtjevne terene, kao i dodatni teret ako se odlučite za višednevna putovanja, iznimno su čvrsti i robusni. Kako bi svako vaše putovanje bilo sigurno na gravel bicikle možete montirati blatobran i torbu i tako bezbrižno krenuti u novu biciklističku avanturu.

Ako tražite bicikl koji je brz na cesti, ali ujedno dovoljno čvrst za „grube staze“ i ciklokros utrke, dovoljno udoban za višesatnu rekreaciju i višednevna putovanja, onda je gravel bicikl ono što tražite.

U nastavku vam donosimo još nekoliko razloga zašto je gravel bicikl vaš pravi odabir.

1. Svestran je: velika većina ljudi uvjerena je da je gravel bicikl namijenjen samo za makadamske i šumske puteve. No, iznimno je udoban i prikladan kako za svakodnevnu gradsku vožnju na posao i kući, tako i za višednevna putovanja.

2. Poboljšat ćete vaše vještine: ostavite kolnik, asfalt i prometnu gužvu iza sebe i provucite se kroz šumske puteljke i neuređene staze. Jednom kad se nađete u ovakvom okruženju naučit ćete ne paničariti kada se bicikl ne ponaša onako kako ste očekivali. Osim toga, vožnja gravel bicikla naučit će vas o tome koji su pravilni položaji tijela u određenim situacijama, kako poboljšati reakcije kočenja te kako bolje i uspješnije voziti u svim prilikama.

3. Pravi trening za cijelo tijelo: ako sudjelujete u ciklokros utrkama, jasno vam je o čemu pričamo. Za brzo i sigurno silaženje s bicikla, podizanje i prelaženje preko prepreke nije dovoljna samo snaga gornjeg dijela tijela nego i trbušnih mišića. O razvoju mišića nogu niti da ne govorimo. Čak i ne morate sudjelovati na utrkama; dovoljno je da svakodnevno uživate u istraživanju do sada neistraženih šumskih i brdskih staza; sami ćete se uvjeriti u to da vam je aktiviran gotovo svaki mišić u tijelu.

4. Odličan bicikl za zimu: zima je nepredvidljiva; od snijega i kiše, do leda i ostalih nepogoda. Gravel bicikli imaju nešto veći razmak između osovina kotača za razliku od cestovnih, tako da sama geometrija okvira osigurava veći stupanj stabilnosti, kontrole i upravljanja, osobito u situacijama sa slabijom trakcijom. Upravo ta geometrija okvira u kombinaciji sa širokom gumama i mogućnosti postavljanja blatobrana i sličnih korisnih dodataka čini gravel bicikle idealnim za zimske uvjete.

5. Poboljšavanje ravnoteže: dakle, da biste uspješno odvozili po šumskim stazama ili šljunčanim i pješčanim terenima potrebna vam je dobra ravnoteža. Budući da je wheelbase veći, zbog posebne geometrije okvira imat ćete više stabilnosti i kontrole. Svjesnost o vlastitim mogućnostima kao i održavanje ravnoteže u najzahtjevnijim situacijama presudni su za odlične sportske izvedbe.

Mihalec trgovina d.o.o. 2023 © Sva prava zadržana.