5 savjeta za vožnju bicikla u ljetnim mjesecima

Iako kalendarski još nismo zakoračili u ljeto, temperature su već poprilično visoke. Vožnja bicikla pri takvim visokim temperaturama može biti puno zahtjevnija u odnosu na razdoblje u jesen ili rano proljeće. Ako tek počinjete sa biciklističkim vožnjama, nekoliko je stvari koje morate znati prije nego se upustite u avanturu. U nastavku vam donosimo 5 savjeta koji će vam olakšati idući trening u nadolazećim ljetnim mjesecima!

Provjerite bicikl

Bez obzira o kojem se dijelu godine radi, provjera bicikla i njegovog stanja učiniti će veliku razliku. Vjerujte nam na riječ, zapeti daleko od kuće sa puknutim lancem ili praznom gumom nije zabavno, a vrućina tome ne ide u prilog! Prije nego krenete na vožnju, izdvojite par minuta i provjerite glavne komponente!

  • Tlak u gumama (pri visokim temperaturama, gume se polako prazne čak i kad bicikl stoji, a posebno ako ga čuvate vani)
  • Podmažite lanac – nepodmazani lanac nije dobrodošao nikada, a najmanje u ljeti! Odaberite odgovarajuće ulje ovisno o potrebama i uvjetima na stazi/cesti
  • Kočnice, brzine, sjedalo
  • Ne zaboravite uzeti rezervnu zračnicu i pumpu, a preporučljivo je sa sobom imati i mini alat!

Žena sjedi na brdskom biciklu CTM zelene boje i gleda u prirodu s pogledom na grad

(Rezervna) Odjeća!

Iako su temperature visoke, vremenska prognoza daleko je od stabilne. Čak ni sredinom ljeta ne možete biti sigurni da vas neće zadesiti neki ljetni pljusak, stoga je ono što ćete odjenuti jako važno. Ako krećete na vožnje ranije ujutro (što je svakako preporučljivo), temperature bi u nekim dijelovima (a posebice ako ste u brdskim područjima) mogle biti niže. Laganija jakna ili majica dugih rukava iznad biciklističkog dresa pomoći će održati temperaturu tijela.

O tzv. “base layeru” smo pričali i za vrijeme zimskih mjeseci jer je bez dileme jedan od najvažnijih dijelova biciklističkog outfita. On pomaže u održavanju ravnomjerne tjelesne temperature i preporuča se i u ljeti, ali i u zimi! Pri odabiru materijala biciklističke odjeće, vodite računa o prozračnosti. Majica Force Drive najjači je model iz Force proizvodnje, a krasi ju iznimna prozračnost i lagani materijal – idealan za ljetne mjesece!

Pratite vremensku prognozu kako bi svoju odjeću mogli dodatno prilagoditi. Ako je najavljena promjena vremena, ponesite i vjetrovku ili kišnu kabanicu da ostanete suhi, što ponekad može biti ključno, posebno kada se spuste temperature. Rukavice su važne iz dva razloga – prvi je svakako udobnost, vaši će dlanovi biti zahvalni! Drugi je razlog sigurnost – zbog znojenja, dlanovi mogu postati iznimno skliski, što je recept za pad sa bicikla. Marama ili buff važan je dodatak ispod kacige jer će vas štititi od štetnih sunčevih zraka, a u konačnici i sunčanice koja nije dobrodošla!

Neka odjeća koju odaberete bude praktična i ne zauzima previše mjesta, kako bi ju mogli lako pospremiti ako je to potrebno!

Krema za sunčanje – “must have”

Iako su biciklisti poprilično ponosni na svoj ten i “crte od dresa”, činjenica je da je sunčevo zračenje iznimno štetno. Biciklisti su posebno izloženi štetnom sunčevom zračenju stoga je potrebno biti odgovoran i štititi svoje tijelo sa kremom za sunčanje! Kako bi učinak kreme što duže trajao, odaberite neke od vodootpornih krema ili sprejeva, koje znoj neće ukloniti sa vašeg tijela. Ruke, šake, vrat, noge i lice najizloženiji su dijelovi tijela, stoga ih dobro zaštitite! Što veći faktor, to bolje. Opekline od sunca, kao i sunčanica, nisu nešto sa čime se želite vratiti sa vožnje!

Biciklističke naočale – obavezno!

Zaključili smo koliko je sunčevo zračenje štetno za vašu kožu, ali posljedice može ostaviti i na vaš vid. Kvalitetne biciklističke naočale štite vaše oči od UV zraka, a istovremeno osiguravaju sigurniju vožnju. U ljeti je koncentracija mušica, komaraca, peludi, prašine i drugih vanjskih faktora iznimno visoka, a sve to potencijalni je problem za vaše oči. Zaštitite ih sa fotokromatskim biciklističkim naočalama čija se leća automatski prilagođava ovisno o razini sunčevog zračenja!

Biciklističke naočale sa crvenim staklima lebde u zraku kraj biciklista

Hidratacija i hrana!

Iako se ovo ne bi trebalo dodatno spominjati, ali pravilan unos tekućine gotovo da je presudan za uspješnu vožnju. Dehidracija predstavlja velik rizik za bicikliste, ali i sve sportaše koji za vrijeme ljetnih mjeseci ne unose dovoljnu količinu tekućine. No treba napomenuti da voda neće uvijek biti dovoljna, obzirom da se znojenjem gube brojni elektroliti. Važno je dovoljnu tekućinu unositi i prije treninga odnosno vožnje, zato uzmite i to u obzir! Stoga, nadomjestite izgubljenu sol i ugljikohidrate i uživajte u svojoj vožnji od početka do kraja!

Obzirom da se sa većim naporom troši i više kalorija odnosno ugljikohidrata, važno je redovito nadomještati izgubljeno kroz cijelo vrijeme trajanja vožnje. Najčešće se za to koriste čokoladice odnosno energetske pločice, ali i gelovi koji su bogati ugljikohidratima. Najvažnije je da isprobate sve što koristite – prvo na kraćim treninzima, a zatim i na dužim! Isto vrijedi i za utrke – na dan utrke ne isprobava se ništa novo!

Bidon za bicikl od 0,75 litara za hidrataciju tijekom biciklističke vožnje

Mihalec trgovina d.o.o. 2023 © Sva prava zadržana.