Cikloturizam.hr – biciklističke rute na jednom mjestu

Cikloturizam, kako i samo ime govori, spoj je turizma i sporta na dva kotača, odnosno biciklizma. Prema tome, cikloturizam se može definirati kao putovanje koje u sebi uključuje korištenje bicikla. Vjerujemo kako se većina vas već jednom upustila u malo duže vožnje i da vam taj pojam nije stran. No, ovaj turistički dio, posebice u kontinentalnoj Hrvatskoj pomalo je zanemaren. Kako bi vas potaknuli da otkrijete neistražene dijelove Hrvatske i upustite se u turističku vožnju, predstaviti ćemo vam stranicu Cikloturizam.hr (https://cikloturizam.hr/)

O projektu

Cikloturizam.hr, odnosno Koordinacijsko tijelo za razvoj cikloturizma Hrvatske, bavi se usmjeravanjem i provođenjem aktivnosti na razvoju cikloturizma Hrvatske. Nedvojbeno je kako je ovakvo tijelo bilo potrebno cikloturizmu u Hrvatskoj, obzirom da nedostaje koordiniranog razvoja, posebno u određenim dijelovima zemlje. Osnovna aktivnost kojom se tijelo bavi je usmjerena na provođenje prioritetnih aktivnosti iz Akcijskog plana razvoja cikloturizma Hrvatske (Akcijski plan). Jedan od glavnih prioriteta plana razvoja turizma je infrastruktura. Svi biciklisti u Hrvatskoj vjerujemo da su upoznati sa problematikom biciklističke infrastrukture. Nakon infrastrukture tu su i zakonske regulative, edukacija, cikloturistička ponuda itd. Dakle, projekt “Cikloturizam.hr” nastoji koordiniranim razvojem na temelju Akcijskog plana razvoja cikloturizma Hrvatske, utjecati na razvoj cikloturističke ponude i kvalitete iste.

EuroVelo

EuroVelo drugo je ime za europsku mrežu biciklističkih ruta. Osnovni cilj je povezati postojeće i planirane nacionalne i regionalne biciklističke rute u jedinstvenu europsku mrežu. Kroz Hrvatsku prolaze četiri EuroVelo rute. Dunavska ruta (EV6) prolazi kroz 10 zemalja, ukupne dužine 4.450 km. Kroz Hrvatsku prolazi u dužini od 150 kilometara na samom istoku zemlje. Mediteranska (Jadranska) ruta (EV8), ukupne je duljine 7.500 kilometara i prolazi kroz 11 zemalja. Kroz Hrvatsku prolazi u dužini od čak 1.100 kilometara. Započinje kod Plovanije u Istri pa sve do Dubrovačko-neretvanske županije. Ruta Baltičko – Jadransko more (EV9), prolazi kroz 6 zemalja i ukupne je dužine 2.050 km. U Hrvatskoj je ukupne dužine 132 kilometra, a prolazi kroz unutrašnjost Istre. Tako možete posjetiti prekrasna mjesta Buje, Buzet, Pazin, Barban, Vodnjan i u konačnici Pulu. Posljednja, četvrta ruta, naziva se Ruta Željezne zavjese (Dravska ruta – EV13). Sa ukupnom dužinom od 9.950 km, najduža je od svih EuroVelo ruta. Na dva mjesta ulazi u Hrvatsku, na graničnom prijelazu Goričan i Gola. Dionica rute EV13 u Hrvatskoj je duga oko 288 kilometara.

Sve EuroVelo rute odlična su ideja za putovanje, bez obzira radi li se o skraćenoj ili cijeloj ruti. Sve EuroVelo rute zadovoljavaju standarde koji su potrebni za certificiranje. To se prvenstveno odnosi na sigurnost, udobnost, atraktivnost i koherentnost ruta.

EuroVelo staze (Izvor: Cikloturizam.hr)

EuroVelo ruta Europe

Ciklokarta

Dio koji će biti posebno interesantan svim avanturistima koji ovo čitaju je upravo Ciklokarta. To je interaktivna karta koja vam pruža sve potrebne informacije za vaše putovanje na jednom mjestu. Tako možete u svega nekoliko minuta pronaći svoju iduću destinaciju i odabrati rutu kojom želite voziti. Posebno su korisne informacije poput servisnih stanica duž rute, smještajnih kapaciteta i ugostiteljskih objekata. Označeni su i neki važni lokaliteti poput vidikovaca, odmorišta, OPG-a i sl. Na karti su navedene sve rute, a iste se još uvijek dodaju jer je stranica u izradi. Jednostavno možete filtrirati županiju koja vas interesira i pronaći ideju za vašu iduću avanturu. Ovakva će karta uvelike pomoći svima u pronalasku najbolje opcije za putovanje.

Biciklističke rute u Hrvatskoj

Na stranicama Cikloturizam.hr pronaći možete i sve državne rute na jednom mjestu. Označene su od D1 pa sve do D10. Korisno je i što je uz svaku rutu priložena GPX datoteka, za lakše snalaženje. Također, uz svaku rutu stoje osnovni podaci poput dužine i visinskog profila, kako bi znali što vas otprilike čeka.

Biciklističke rute u Hrvatskoj (Izvor: Cikloturizam.hr)

Biciklističke rute u Hrvatskoj

Projekti

Vrijedi pogledati i trenutne projekte na kojima se aktivno radi kako bi se obogatila cikloturistička ponuda. Možda i najvažniji je projekt registra cikloturističke ponude, koji će obuhvaćati sve sadržaje i informacije vezane uz cikloturizam. Istražite gdje se sve razvijaju nove rute, ali i kakvi su planovi za budućnost. Kao ostali važni projekti ističu se Danube Cycling program, Savska biciklistička ruta, Dravska ruta te MedCycleTour.

Kalendar

Za sve ljubitelje biciklističkih događanja, ovaj će odjeljak biti posebno zanimljiv. Na jednom mjestu pronađite događaje iz područja biciklizma, bilo da se radi o rekreativnom ili natjecateljskom biciklizmu. Biciklijade, MTB maratoni, XC, cestovne i gravel utrke na jednom mjestu uz sve potrebne informacije. Ovakav kalendar neophodan je za privlačenje još većeg broja sudionika na utrke diljem Hrvatske. Iako još uvijek nedostaje događaja u kalendaru, pozdravljamo namjeru i vjerujemo kako će se redovito ažurirati!

 

U vrijeme sve bržeg i intenzivnijeg rasta turističke potražnje u svijetu, Hrvatski turizam mora se okrenuti diversifikaciji ponude upravo kroz  cikloturizam. Cikloturizam je izuzetno tražen oblik turizma u svijetu, a u posljednjih nekoliko godina i u Hrvatskoj. Naravno, bez ulaganja u infrastrukturu to neće biti moguće. Cikloturizam.hr početni je korak, ali izuzetno važan. Bez koordinacije i planiranog razvoja, Hrvatska ne može konkurirati susjednim zemljama kada je riječ o “turizmu na dva kotača”.

Beciklin 2023© All right reserved.