Duge vožnje – što ponijeti i kako „preživjeti“?

Sa sve toplijim vremenom i nešto dužim danima, dolazi nam i sve više prilika za duže vožnje, bez kojih nitko ne može. No, nekoliko je stvari koje je potrebno uzeti u obzir prije nego se upustite u avanture s više kilometara, bez obzira radi li se o cesti ili nekom drugom obliku terena.
U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako se što bolje pripremiti za duge vožnje i što ponijeti na njih kako bi vožnja bila i ugodna i sigurna, te ono najvažnije, kako bi ste mogli uživati!

1. Postepeno prema dugim vožnjama!

Možda ovo zvuči kao nepotrebna stvar za napomenuti, ali nije na odmet ponoviti. Duge vožnje zahtijevaju odgovarajuću pripremu. Nikako ne krećite na vožnju od 6 sati ako ste do sada vozili najviše 2 sata. Vjerujte, neće biti ni malo ugodno! Uz to što riskirate ozljedu, riskirate i dugotrajan oporavak od upale mišića koja je, u tom slučaju, neizbježna!
Corratec Allroad bicikl
Ključni pojam je – postepeno. Ako vozite po 2 sata na dan, počnite dodavati po pola sata kroz nekoliko dana. Tjedan nakon, još pola sata, i tako dalje. Tijelo će vam se navikavati na sve duže vožnje i ono najvažnije, lakše će ih podnositi. Oporavak će biti kraći i uz kontinuirane treninge, ubrzo ćete voziti i po nekoliko sati! Imajte na umu da vam nikako svaki dan ne smije biti duga vožnja. Ubacite lagane i kratke vožnje za kvalitetniji oporavak.

2. Tekućina i kalorije!

Ova točka ovisi o velikom broju faktora (npr. temperatura zraka, napor/intenzitet, znojenje, teren…), ali jedno je sigurno – ne krećite na vožnju bez dovoljno zaliha! Kada je riječ o tekućini, smatra se kako je na dugim vožnjama potrebno popiti jedan „bidon“ vode na sat vremena, kako bi tijelo moglo nastaviti normalno funkcionirati tokom cijele vožnje. S vremenom će te možda primijetiti kako vam voda više nije dovoljna, pa je pravo vrijeme da se upoznate s izotoničnim napitcima! Oni će vam omogućiti da uz unos vode, tijelu osigurate i dovoljnu količinu elektrolita, poput kalija, natrija, magnezija i drugih.
Kada je riječ o unosu kalorija kroz čokoladice, gelove i sl., preporuča se unositi 1 gram ugljikohidrata na svaki kilogram tjelesne mase. To će u kombinaciji s dovoljnim unosom tekućine, omogućiti vašem tijelu uživanje kroz cijelu vožnju i olakšati oporavak.

3. Što ponijeti ?

Znamo, nitko ne voli dodatnu težinu na biciklu i svaki gram se broji, ali to svakako nije ispravno razmišljanje kada krećete na duži trening, posebno ako vam ruta prolazi daleko od kuće. Kvarovi se nerijetko događaju, a na dugim vožnjama, vjerojatnost za to je još i veća.
Ono što se svakako preporuča imati je unutarnja guma, tj. zračnica, pumpa (ili CO2), mini alat i montirač za gume (ako vam nedostaje nešto s popisa, provjeri ponudu ovdje). Zbog vlastite sigurnosti, razmislite o nabavci svjetala kako bi ste bili vidljivi u svakom trenutku.

Ako je vrijeme promjenjivo ili hladnije, uzmite dodatni sloj odjeće (šuškavac, vjetrovka, jakna…). Ukoliko vam ponestane prostora, u Force torbice stane sve! O udobnim dresovima, a posebno tajicama ne treba previše, ali svakako preporučamo da prije odlaska na dugu vožnju, kombinaciju koju planirate nositi isprobate na kraćim vožnjama, kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.
Bonus savjet: često se može dogoditi da ponestane tekućine, zaliha kalorija ili dođe do kvara na biciklu. Ne zaboravite ubaciti koju kunu u maskicu mobitela ili u torbicu. Može vam zatrebati kad se najmanje nadate!
Corratec Allroad za duge vožnje

4. Slušaj tijelo – tempiraj!

Pri dugim vožnjama cilj nikako nije dostići svoj maksimalni puls, brzinu, KOM i sl., već raditi na izdržljivosti. Zato, obavezno pratite svoje tijelo kako odgovara na napore kroz cijelu vožnju. Idealan partner u tome je pulsmetar koji će vam najbolje reći idete li prebrzo. Budite efikasni – veća kadenca i niži puls garantirati će vam uživanje kroz cijelu vožnju! Također, možete se voditi i starim pravilom, ako ne možete pričati s partnerom, idete prebrzo.

Izbjegavajte kratke sprinteve, posebno uzbrdo, jer će oni u kombinaciji s vremenom provedenim na biciklu, otežati ono što je trebala biti duga i ugodna nedjeljna vožnja.

5. Planiraj rutu unaprijed!

Planiranje rute važno je ne samo zbog toga da se ne izgubite, već i zato da znate što vas očekuje. Svaki biciklist reći će vam da nije isto dolazi li najteži uspon staze na početku ili na kraju. Informacije poput težine uspona i spusta mogu biti od velike pomoći, posebno ako tek počinjete s dugim vožnjama. Sigurnost vam mora biti na prvom mjestu! Prije ili kasnije, voziti ćete dalje od svoje kuće i od sigurnosti svoje okoline, a upravo onda do izražaja dolazi važnost planiranja rute. Ako vozite potpuno novom rutom i dođe do kvara na biciklu, pada šećera ili trećeg, korisno je za znati koliko ste otprilike udaljeni od pomoći! Naravno, uz sve pametne uređaje to je puno lakše, ali kako kaže stara poslovica, bolje spriječiti nego liječiti!

S psihološkog aspekta gledano, planiranje rute pomoći će vam da prebrodite eventualne krize. Znati ćete što vas očekuje do kraja, koliko još imate i možete li skratiti u slučaju da je to potrebno. Ne zanemarite to!
Corratec bicikl za duge vožnje

Ne zaboravite, duge vožnje trebale bi biti ugodne, lagane i zabavne! Bez obzira vozite li s ekipom ili se u avanture upuštate oslanjajući se na sebe, bez osnovnih stvari ne krećite na cestu. Sigurnost neka vam bude na prvom mjestu, a doživljaj odmah nakon. Pridržavajte se prometnih pravila i slušajte svoje tijelo, to je najsigurniji put ka uživanju kroz cijelu vožnju!

Mihalec trgovina d.o.o. 2023 © Sva prava zadržana.