Kako odabrati idealnu veličinu okvira bicikla?

Veličina okvira bicikla jedan je od najznačajnijih čimbenika koje treba uzeti u obzir prilikom kupnje novog bicikla, budući da ista utječe na sigurnost, udobnost i, naravno, zabavu tijekom vožnje. Okvir i kotači odgovarajuće veličine omogućit će savršenu i sigurnu vožnju u svim uvjetima.

Udobnost je na prvom mjestu

Bicikl mora biti udoban za voziti. Bez obzira na to je li riječ o dužoj, kraćoj, svakodnevnoj ili povremenoj vožnji, bicikl koji vozite mora osigurati najvišu razinu udobnosti. Udobnost, naravno, ovisi o vrsti bicikla, odnosno o okviru, a samim time i o položaju biciklista.

Bicikli se razlikuju po veličini okvira. Iznimno je važno pronaći onaj koji će u potpunosti odgovarati vašoj visini, tj. dužini nogu i ruku. Ako jedva možete dohvatiti ručke na upravljaču, bicikl je prevelik za vas. A ako na relativno povišenom sjedalu nikako ne možete ispružiti noge, bicikl vam je premali.

Idealno je da vam je noga blago savijena u koljenu u trenutku kad vam je noga skoro ispružena na pedali bližoj podu. Ako je sjedalo prenisko, dobrano ćete se namučiti kako biste okretali pedalama, a ako je previsoko, to dovodi do pretjerane mobilnosti kukova, zbog nemogućnosti dohvaćanja pedala. Obje situacije su nepovoljne za tijelo i mogu dovesti do ozljeda. Morate, dakle, biti u stanju dotaknuti tlo kada sjedite na biciklu.

Kada odabirete veličinu okvira, pripazite da niste previše pogrbljeni niti previše istegnuti.

Kako ćete znati odgovara li vam neki bicikl?

Veličina okvira obično se mjeri od sredine prednjeg zupčanika do vrha cijevi na kojoj se nalazi sjedalo. Može se mjeriti i od sredine zupčanika  pa do središta te iste cijevi. Te se dimenzije ispisuju na naljepnici cijevi, a trgovina koja prodaje bicikle znat će je li riječ o prvoj ili drugoj metodi mjerenja. Veličina okvira ispisuje se u centimetrima ili inčima. Da biste laički izračunali veličinu okvira za vašu visinu, izmjerite udaljenost od prepona do poda.

  • Ako je udaljenost između 68 – 76 cm, odaberite veličinu okvira od 16 – 17¨ (inča).
  • Ako je udaljenost između 76 – 84 cm, odlučite se za veličinu okvira od 18 – 20¨ za muškarce te veličinu okvira između 16 – 17¨ za žene.
  • Ako je udaljenost od prepona do poda još veća, potreban vam je bicikl veličine okvira 20¨ (za muški brdski bicikl ili 21¨za cestovni bicikl).
  • Kod žena kod kojih je udaljenost od prepona do poda veća od 84 cm, potreban je bicikl veličine okvira 17¨(za brdski bicikl) ili bicikl veličine 18¨u slučaju gradskih ili cestovnih bicikala.

Određivanje veličine okvira pomoću vaše visine

Poslužite se tablicom u nastavku teksta kako biste brzo i lako odredili veličinu okvira.

Veličine kotača

Općenito govoreći, postoje 3 standardne veličine kotača: 26¨, 27¨ili 29¨. Veličina kotača također igra ulogu pri odabiru odgovarajućeg bicikla. Na manju visinu potreban je kotač manjih dimenzija i obrnuto. Osim toga, poznavanje točne veličine kotača korisno je kada želite zamijeniti pojedine dijelove na biciklu ili u slučaju da ga prodajete. Veličina kotača ispisana je na vanjskoj gumi ili na kotaču.

Test vožnja

Na samom kraju kupovine, isprobajte bicikl. Vozite ga onoliko koliko je potrebno da biste dobili pravi osjećaj za vožnju na glatkom ili neravnom terenu. Isprobajte brzine. Razmislite o tome nalazite li se u udobnom i ugodnom položaju tijekom vožnje.

Ako ste jedva dočekali da siđete s bicikla, možda taj model i veličina nisu za vas. Isprobavajte redom bicikle dok ne pronađete onaj koji će savršeno odgovarati vašim karakteristikama i potrebama.

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte prije ostalih sve o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.