Kako odabrati savršene biciklističke naočale za svako doba godine!

Često se (pogrešno) smatra kako su biciklističke naočale potrebne samo u ljeti. Svaki biciklist koji vozi kroz cijelu godinu zna kako su naočale “game changer” za oči, bez obzira o vremenskoj prognozi. Mnogi na njih gledaju kao dodatnu opremu, ali biciklističke naočale puno su više od toga. Spasiti će vas od mušica i drugih insekata u očima, prašine, vjetra i blata, ali i štetnog UV zračenja. Ali kako odabrati pravi model? U ovom kratkom tekstu saznati ćete osnovno o naočalama i kako odabrati pravi model za vas!

Troje biciklista sa biciklističkim naočalama Force

Manje-više svi znaju osnovni razlog korištenja naočala – sunce i njegovo štetno zračenje. No, one će vas štititi i kada sunca nema. Npr. u zimskim mjesecima kada su temperature niže, vjetar hladniji, naočale će vas spasiti i spriječiti suzne oči. Sigurnost vam uvijek mora biti na prvom mjestu, a upravo je to jedan od glavnih razloga za nošenje naočala. Ako vam se nije nikada dogodilo da vam se mušica zaleti u oči na spustu – smatrajte se sretnim! Takve nezgodne situacije mogu lako imati ozbiljne posljedice, stoga su naočale preporučljive tijekom cijele godine. Pravo je pitanje, koji model odabrati, hoće li jedan biti dovoljan i što su to kategorije filtera? Idemo redom.

Kategorije filtera naočala

U našoj ponudi pronaći ćete kvalitetne Force naočale koje se proizvode i testiraju u Češkoj. Iznimno kvalitetne i cjenovno pristupačne, zadovoljiti će potrebe svakog biciklista! Ono najvažnije, dolaze u različitim modelima, sa različitim kategorijama filtera. Filteri se označavaju od 1 do 3, a Force naočale većinom imaju kategoriju 3. Što predstavljaju brojevi?

Kategorija 3 – Naočale su namijenjene za vedro i sunčano vrijeme, jer su stakla jače zatamnjena i pružaju visok stupanj zaštite od sunca!

Kategorija 2 – Naočale sa kategorijom filtera 2 pogodne su za svakodnevno nošenje. Možemo reći da su ovi modeli “all-round”, odnosno pogodni za nošenje tijekom cijele godine. Odgovarati će promjenjivim uvjetima kada sunce nije toliko jako, a često se izmjenjuje oblačno i sunčano vrijeme. Najbolje će odgovarati za nošenje u jesen ili proljeće.

Kategorija 1 – Ove će naočale imati tek malo zatamnjena stakla, što ih čini najpogodnijima za vožnju u uvjetima smanjene vidljivosti, poput oblačnih i kišnih dana. Pružaju odličnu zaštitu od vjetra, blata i kiše.

Dakle, što je niži filter, to je propusnost svjetla veća! Idealno bi zato bilo imati barem dva para biciklističkih naočala za maksimalnu sigurnost i zaštitu vašeg vida. Filteri su jedan od načina odabira savršenih biciklističkih naočala, ali i “boja stakla” igra ulogu – nastavi čitati!

Vrste stakla

Sigurno ste vidjeli različite boje biciklističkih naočala, što je danas postao nezaobilazni dodatak outfitu. Ali čak i boja stakla ima ulogu u izboru naočala. Najčešće vidimo klasična crna stakla koja imaju primarnu zaštitu od sunčevog zračenja i pogodna su za dane sa većom količinom sunca (ljetna razdoblja). Force naočale dolaze i sa kontrastnim staklima koje filtriraju dio svjetlosti kako bi osigurala da detalji i boje koje biciklisti vide izgledaju što prirodnije. Danas najpopularnija vrsta stakla su fotokromatska stakla koja ovisno o intenzitetu i količini sunčevog UV zračenja automatski posvijetle odnosno potamne. Drugim riječima, kada vozite na cesti i vrijeme je sunčano, leća će potamniti da vam pruži maksimalnu zaštitu od sunca. Ako skrenete u šumu i hlad, gdje sunce nije jako, leća će posvijetliti. Naočale sa fotokromatskom lećom idealna su za cijelu godinu, zato su i najpopularnija. Primjer Force modela sa fotokromatskom lećom su Enigma naočale. Tu je još i polarizirajuće staklo koje zaustavlja vodoravni odbljesak i smanjuje blještanje.

Biciklističke naočale Force RX Vision sa dioptrijskom lećom

Force biciklističke naočale

Kako smo već i spomenuli, u našoj se ponudi nalaze Force biciklističke naočale, koje nude odličan omjer cijene i kvalitete. Većina ih dolazi sa Antifog i AntiScratch tehnologije. ANTIFOG je tretman koji sprječava magljenje naočala – “dosadnu” pojavu koja uzrokuje smanjenu vidljivost i magljenje stakala. ANTISCRATCH tehnologija otežava oštećenja i grebanje naočala čime im produžuje životni vijek. Dodatno, određeni modeli, poput Force Creed modela, dolaze sa HYDROPHOBIC zaštitom od vlage i prljavštine, a ujedno smanjuju grebanje i oštećenje leće.

Sve Force naočale dolaze sa UV400 lećom od polikarbonata koje je izdržljivo i nudi puno veću sigurnost tijekom vožnje u odnosu na klasična stakla. Uz to, Force naočale dolaze sa jačim i fleksibilnijim okvirom TR90 koji također pruža veću zaštitu od oštećenja.

Biciklističke naočale za brdski biciklizam u plavoj i crvenoj boji stakla

Ukoliko nosite dioptrijske naočale ili leće, pojedini Force modeli naočala, poput Creed modela, dolaze sa mogućom nadogradnjom s umetkom za dioptriju. Time će vaša sigurnost biti na još većom nivou, a vaš vid neće ispaštati!

Preporučljivo je sve naočale isprobati, vidjeti kako vam odgovaraju i odgovara li vam pojedini model! U našoj ponudi pronaći ćete naočale za svakodnevno nošenje ili pak naočale sa fotokromatskom lećom. Obavezno mislite i na vaše najmlađe, čiji se vid treba posebno štititi. Force Pokey naočale savršeno će odgovarati njihovim potrebama, štititi ih od sunca i učiniti vožnje sigurnijima!

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte prije ostalih sve o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.