Kako pripremiti bicikl za vožnju u jesen?

Mnogi biciklisti već pojavom prve jesenske kiše spremaju svoje bicikle u garaže ili na trenažere. No, puno je i ljubitelja jesenskih i zimskih vožnja vani, bez obzira na vremenske uvjete. Koja ste skupina vi? Bez obzira na koju se vrstu odlučili, važno je da se krećete i tijekom hladnijih mjeseci! Ako volite jesen i jesenske boje, preporučamo da svoj bicikl spremite za izazove koji nas čekaju svake jeseni. U nastavku ovog bloga pročitajte nekoliko savjeta kako pripremiti bicikl za jesenske vožnje!

 

Biciklisti u jesen voze bicikl na cesti

Koje su prednosti vožnje bicikla u jesen?

Nekoliko je razloga zašto biste trebali ostati vani barem jedan dio jeseni. Osim prekrasnih vizura i boja koje nas okružuju, temperature su često još uvijek idealne. Ove nas je godine “bablje ljeto” grijalo veliki dio listopada što je idealno za bicikliste. Manje prometnih gužvi također idu u prilog biciklistima, čime im se i sigurnost povećava. Tu je i nezaobilazna kondicija na kojoj ćete nastaviti raditi i jačati ju. Osim što jačate fizičku kondiciju, jačate i svoj imunitet. Tijelu su često potrebni teški uvjeti da stvori otpornost i imunitet prema raznim bolestima.

Iako su današnji pametni trenažeri razvijeni do najmanjih detalja, zašto ne ostati vani dok to vrijeme dozvoljava? Na kraju krajeva, zima je duga i vremena za trenažere i valjke će biti na pretek. Mnogi biciklisti imaju nepisano pravilo – treniranje vani dok ne počinje soljenje ceste! Upravo iz razloga što je sol jedna od glavnih krivaca za uništavanje vašeg bicikla. No, trenutno smo daleko od toga, pa nema razloga da se “zatvorite” u dnevnu sobu ili garažu pred Zwift, Rouvy ili neki drugi pametni trenažer.

Trenažeri danas mogu podići vaše treniranje u zimi na viši nivo, ali prvenstveno ga učiniti zanimljivijim. No, boravak pred ekranom po nekoliko sati, u istoj prostoriji, može biti izazovno. Tu je i financijska komponenta, s obzirom da su takvi trenažeri poprilično skupi. Pojedini trenažeri proizvode i neugodne vibracije i buku, posebno ako nemate odgovarajuću podlogu. U tom će slučaju i susjedi poželjeti da ste ostali još neko vrijeme vani na biciklu! 🙂

Kako pripremiti bicikl za jesen

Održavanje bicikla?

S obzirom da se u jesen nerijetko suočavamo s lošijim vremenskim uvjetima, važno je redovito održavati bicikl. To se posebno odnosi na brdske bicikliste koji se upuštaju u vožnje kroz blatne šume i staze. Nikada ne dozvolite da vam prljav bicikl stoji nekoliko dana u garaži, operite ga isti dan! Važno je i podmazivanje svih komponenti kako bi i na idućoj vožnji sve radilo bez greške. Sve to utječe i na duži životni vijek komponenti bicikla, pa ako želite da vaši dijelovi traju duže, koristite sredstva za čišćenje redovito! OVDJE možete pronaći akcijsku ponudu na sredstva za čišćenje do 50% koja traje na WebShopu!

U koje dodatke se isplati uložiti?

U svijetu biciklizma puno je naizgled manjih sitnica koje čine ogromnu razliku u vožnji. To posebno vrijedi za lošije vremenske uvjete kada upravo takvi dodaci mogu “spasiti stvar”. Započnimo sa blatobranima koji vas mogu spasiti od mokre odjeće. Svi smo se susreli sa mokrim cestama i šumskim putevima, kišnom vožnjom u kombinaciji sa niskim temperaturama. U takvim uvjetima, blatobrani će spriječiti prskanje blata i vode po vašoj odjeći i učiniti ogromnu razliku u vožnji. Iako većina na pomisao blatobrana u glavi ima ogromne metalne blatobrane za gradske bicikle, danas to nije slučaj. Za brdski bicikl kupiti možete manji plastični blatobran koji će itekako biti dovoljan – isprobajte!

Svjetla više nisu samo dodatak, već su i zakonom propisana obveza u uvjetima smanjene vidljivosti kakvih u jesen ne nedostaje. Ako želite biti uočljivi, već će i bljeskalice biti od velike pomoći, no, predlažemo da istražite ponudu kompleta svjetla za bicikl. Vaša će uočljivost biti puno bolja, ali i ono najvažnije, vi ćete imati bolji pregled na situaciju ispred vas. A ako vam nije ni strano zalutati šumom u kasne sate, u tom slučaju definitivno uložite u kvalitetno svjetlo sa dovoljno lumena.

Svjetla za bicikle akcija

Torbice, gume, gripovi

Torbice su također koristan dodatak koji vam omogućavaju praktičan prijevoz stvari. U jesen kada su temperature varljive i mogu se brzo mijenjati, potrebno je sa sobom uzeti i nešto više stvari na vožnje. Izabrati možete između većih torbica na ramu poput CTM Tank ili CTM TwinZip ali i onih manjih koje stanu ispod sjedala!

Grip je iznimno važan za brdske bicikliste i učiniti će ogromnu razliku za vašu sigurnost. Neka vaše gume budu u dobrom stanju – nikako se ne upuštajte u avanture po skliskom terenu sa lošim gumama! Maxxis Ikon ili Ardent Race provjerene su gume za različite uvjete, sa dovoljno gripa za jesenske vožnje. Kada je o sigurnosti riječ, ne zaboravite provjeriti i stanje svojih kočnica odnosno pakni. One su također potrošna komponenta koja zahtjeva promjenu posebno pri kraju ljetne sezone.

Kada je o sigurnosti riječ, tu su važni i kvalitetni gripovi koji se također troše i zahtijevaju redovito mijenjanje. Trenutno ih možete pronaći snižene do 80% na našem WebShopu – klik OVDJE za ponudu.

Treniranje u jesen biciklizam

Ova jesen idealna je još uvijek za vožnju bicikla u prirodi. Temperature nisu niske, a čak je i vrijeme poprilično stabilno za ovo doba godine. Sve što vam preostaje je opremiti vaš bicikl, obaviti redoviti servis i upustiti se u avanturu. Bez obzira krećete li na kraću vožnju gradom ili pak u pravu trail avanturu, ne zaboravite – sigurnost na prvom mjestu!

 

Beciklin 2023© All right reserved.