Kako uživati u vožnji bicikla tijekom zimskih mjeseci?

Iako smo kalendarski već jako dugo u najhladnijem godišnjem dobu, temperature su tek sad prave zimske. Dok će mnoge bicikliste niske temperature natjerati na trenažer i toplinu svog doma, dobar dio vas ostati će vani. Brojne su prednosti vožnje u zimi, ali na nekoliko je stvari potrebno obratiti posebnu pozornost. Kako se spremiti za zimsku, hladnu i često mokru vožnju, pročitajte u nastavku!

*Savjeti koje možete pronaći u nastavku teksta, ne odnose se samo na “pro-bicikliste”. Ako putujete biciklom na posao, volite jednom tjedno odraditi nekoliko kilometara uz rijeku ili pak obavljate stvari po gradu, svi ovi savjeti biti će vam od koristi!

Slojevito i toplo!

Pripremite se na činjenicu da će vam na početku vožnje, bez obzira kakvu jaknu na sebe stavili, biti hladno. Osjećaj hladnoće prilikom izlaska iz tople sobe na niske temperature, teško je umanjiti. Zlatno pravilo glasi: “Ako vam je toplo kad izađete na hladnoću, previše ste obučeni”. Ali neka vas to ne obeshrabri. Hladnoća je u većini slučajeva prisutna samo dok se vaše tijelo ne zagrije. Ubrzo će vam postati toplo, a ukoliko ste stavili previše slojeva, i vruće.

Stoga, vaš “outfit” započnite sa tzv. “base layerom” odnosno zimskom podmajicom. Obavezno zaštitite koljena i noge sa dugim toplim zimskim tajicama, a preko podmajice dodajte još jedan tanki topli sloj. Ne zaboravite jaknu, koja mora biti dovoljno topla i izolirana da vas štiti od hladnoće, ali da je ujedno i prozračna. Vodootpornost/vodoodbojnost je karakteristika koju definitivno želite kod svoje zimske odjeće!

Force biciklističke jakne

Obrati pozornost na ekstremitete!

Posebnu pozornost obratite na vaše ruke i stopala, ona će prva osjetiti hladnoću. Rukavice su nezaobilazne kada je riječ o zimskim mjesecima. Poželjno je da su, kao i jakna, vodootporne i što toplije.  Nikako ne zanemarite ni vaša stopala, a njih ćete najlakše utopliti sa navlakama. Kada je o navlakama riječ, razmislite i o nabavci navlaka za ruke i noge, posebno kada zima malo popusti. Odličan su dodatak vožnjama zbog praktičnosti.

Lice i glava također će posebno osjetiti hladnoću, posebno uz hladan vjetar. Podkapa ili marama ublažiti će osjećaj hladnoće tijekom cijele vožnje!

Pritisak u gumama je važan!

Zimski mjeseci nisu razdoblje u kojem želite voziti na “gornjoj granici” preporučenog tlaka u gumama. Ceste su često skliske, mokre ili čak zaleđene, a u tom će slučaju manji tlak zraka u gumama biti poželjniji. Naravno, gripovi i stanje vaših guma također su važni. Ako ste pri kraju sa gumama, predlažemo da ne riskirate i istražite ponudu novih guma! Važno je spomenuti kako će zbog hladnijeg zraka vaše gume brže gubiti tlak tijekom zimskih mjeseci, pa svakako provjerite stanje prije odlaska van.

Svjetla – obavezna!

Ne samo da je preporučljivo, već je i obavezno u vrijeme zimskih mjeseci sa smanjenom vidljivošću imati svjetla. To obuhvaća prednje “bijelo” i stražnje “crveno” svjetlo. Vremenske prilike brzo se mogu promijeniti, pa se tako možete lako pronaći u oblačnom i mračnom okruženju. Vjerujte, to je situacija kada želite da vas drugi sudionici u prometu vide!

Force svjetlo na kacigi

Naočale – preporučljive!

“Sunčane naočale” asociraju nas na ljetne mjesece, no u biciklizmu one su važne kroz cijelu godinu. Vjerujemo kako vam se dogodilo da vam se oči zasuze od hladnoće. To je iznimno opasna situacija, posebno ako se vozite pri većim brzinama. Vidljivost vam je smanjena i teže možete kontrolirati vaše kretanje. Upravo će taj osjećaj hladnoće biti smanjen uz naočale. Uz to, tu su i vrlo često blatne i kišne vožnje u kojima će naočale biti od velike koristi.

Blatobrani

Kada je vani minus, jedan od glavnih ciljeva vam je svakako ostati suh što je duže moguće. Mokra odjeća pojačava osjećaj hladnoće, a putujete li na posao, nije ni poželjno doći mokar i blatnjav. Blatobrani će vam u tom slučaju najviše pomoći, posebno ako je kiša prestala, a ceste su još uvijek mokre. Bez obzira vozite li cestovni, brdski ili gradski bicikl, blatobrani će biti vrijedan i koristan dodatak vašoj vožnji.

Redovito održavanje bicikla

Iako se ovo ne bi trebalo posebno naglašavati, za vrijeme zimskih mjeseci posebno je važno poslušati ovaj savjet. Ceste se redovito sole, što je za vaš bicikl velik problem ako odmah nakon vožnje ne odradite pranje. Nakon pranja, nanesite ulje za lanac kako bi spriječili koroziju i oštećenja.

 

Ako u ovoj zimskoj sezoni iskoristite neke od gore navedenih savjeta, sigurni smo kako će forma u proljeće biti na zavidnoj razini. Bez obzira trenirate li za prvo mjesto na nekoj utrci, putujete biciklom na posao ili uživate u povremenoj vožnji, pridržavajte se ovih “pravila” kako bi vam vožnje bile ugodnije i sigurnije. Zima je prekrasno godišnje doba za sve koji se prilagode njenim uvjetima.

Mihalec trgovina d.o.o. 2023 © Sva prava zadržana.