Odgovarajuća biciklistička odjeća – za sigurnu i uspješnu vožnju

Biciklističke hlače, biciklistička majica, reflektirajući prsluk i rukavice za bicikl osnovna je biciklistička odjeća koja pridonosi ugodnijoj, sigurnijoj i uspješnijoj vožnji.

Muške i ženske biciklističke hlače za maksimalnu udobnost

Riječ je o užim sportskim hlačicama koje nose svi; od rekreativaca do profesionalaca. Biciklističke hlače su uskog kroja tako da pristaju vašem tijelu tijekom vožnje te u isto vrijeme sprječavaju nalete vjetra kroz nogavice što uvelike otežavaju vožnju.

Osim toga, one podupiru vaše tijelo kada ste u određenom položaju. S obzirom na to da je biciklizam zahtjevna i nadasve dugotrajna aktivnost, biciklističke hlače nemaju izražene šavove kao što je to slučaj sa svakodnevnom odjećom. Vjerojatno ste se svi našli u situaciji kad vas je nažuljao šav hlača ili tajica (kod djevojaka). U ovom slučaju, šavovi su ravni i ne pritišću važu kožu tijekom vožnje.

Biciklističke hlače mogu biti kratke i dugačke. Muške hlače imaju plići struk i šire su oko pojasa za razliku od ženskih biciklističkih hlača koje obično imaju dublji i uži struk.

Važnost biciklističkih hlača

Biciklističke hlače dizajnirane su kako bi vaša vožnja bila što ugodnija, bez iritacija i ostalih nelagodnosti. Muške biciklističke hlače imaju poseban dio na preponama, tako da se nose bez donjeg rublja, budući da se donje rublje može zgužvati i izazvati neugodne iritacije.

S obzirom na to da biciklistička odjeća treba odgovarati i podupirati vaše bicikliranje, ona je izrađena od elastičnih materijala koji imaju učinak kompresije. A kompresijska odjeća podupire vaše mišiće i potiče protok krvi kroz organizam.

Druga velika prednost odgovarajuće biciklističke odjeće odnosi se na činjenicu da materijal ne zadržava vlagu, nego dopušta vašoj koži da diše. Biciklistička odjeća izrađena je od kombinacije materijala spandexa, poliestera, najlona i sl.

Biciklističke rukavice za siguran grip

Rukavice su obično dodatak za hladno vrijeme, no, ako jako puno vremena provodite na dva kotača, bit će vam jasno da su neizostavni dio biciklističke opreme, bez obzira na godišnje doba.
Ako imate osjetljivu kožu na rukama sklonu žuljevima ili drugim ozljedama ili svakodnevno prelazite velike udaljenosti, rukavice za bicikl obavezno dodajte na vaš popis. Kada niste na stazi, možete ih koristiti tijekom vježbanja ili bilo kojeg drugog sličnog zadatka kada želite zaštititi vaše ruke.

Važnost biciklističkih rukavica
  • Zaštita ruku

Trenje je uvijek prisutno između vaših ruku i upravljača. Osobito nelagodno može biti ako su vam ruke znojne. Nosite rukavice jer sprječavaju nastanak žuljeva, iritacija i ostalih neugodnosti koje nastaju uslijed trenja i vibracija na cesti. Biciklističke rukavice obično su podstavljene tako da je dio na dlanovima dodatno osiguran.

  • Dobar grip

Biciklističke rukavice dodatno su opremljene gumom na dlanovima koja pomaže da savršeno zahvatite upravljač kako po vlažnom i vrućem, tako i po hladnom vremenu. Bolje držanje upravljača omogućuje bolju kontrolu bicikla, jer je vjerojatnost da će vam ruke skliznuti s upravljača puno manja.

  • Sigurnost

Nošenje biciklističkih rukavica ublažava pad s bicikla jer može spriječiti ozbiljnija oštećenja drugih dijelova tijela. Pružanjem ruku ispred sebe tijekom pada s bicikla štitite tijelo, no ako nemate rukavice, možete se gadno ozlijediti. I ne samo ruke nego i ostale dijelove tijela. Bez obzira na to hoćete li koristiti biciklističke rukavice ili ne, ne zaboravite na onaj najvažniji zaštitni element, a to je kaciga.

Mihalec trgovina d.o.o. 2024 © Sva prava zadržana.