Priprema bicikla za nove proljetne avanture – zašto i kako?

S prvim zrakama sunca, vraćaju se i „slatke“ muke biciklista. Ako i vi skidate svoj bicikl s trenažera, valjaka, Zwifta ili pak vadite iz garaže, pravo je vrijeme da utvrdite gradivo. Priprema bicikla važna je prvenstveno za sigurnost u vožnji, a zatim i udobnost. Donosimo Vam pet najvažnijih savjeta za pripremu bicikla i bezbrižnu vožnju!

1. Pružite svom ljubimcu zasluženu „kupku“!

Ako ste prije spremanja bicikla na „zimski san“, odradili neophodno detaljno pranje i čišćenje, onda ne zaboravite brisanje prašine kako bi vratili stari sjaj. Ako to pak niste napravili, savjetujemo da više ne odgađate! Životni vijek komponenti, pa tako i cijelog bicikla ovisi o pravilnom održavanju. Za pranje preporučamo korištenje posebnog sredstva (ponudu Force sredstava za čišćenje možete provjeriti ovdje), a nakon pranja nikako ne zaboravite podmazivanje. Ceste pune soli opasnost su za naše bicikle i njihove komponente, stoga ako ste bili aktivni tijekom zime, ovu „točku“ nikako ne preskačite!

Svi pokretni dijelovi moraju biti podmazani, pri čemu posebno treba istaknuti lanac koji se često ili ne podmazuje dovoljno, ili se podmazuje previše. Također, pripazite na sredstva koja koristite jer dugoročno ona mogu ostaviti pozitivan ili pak negativan efekt na vaš bicikl.

2. Provjerite gume

Ako ste otporniji na hladnoću i niste propustili vožnje u zimskom periodu, vrlo je važno provjeriti stanje kako vanjskih, tako i unutarnjih guma. Ako ste pak ostali na valjcima i trenažerima, vanjske gume bile su na udaru i zato prije nego što izađete na mokre i skliske ceste ili šumske staze, bacite oko na vaše gume. One će vas često izvući iz kritičnih zavoja i spasiti vas od pada.

Uz stanje vanjske gume, provjerite i unutarnju, tj. tlak u zračnicama! Kada bicikl stoji duže vrijeme u garaži, visi na zidu ili u sobi, obavezno treba provjeriti razinu tlaka u gumama. Ne samo da će vožnja biti udobnija, već će biti i sigurnija, posebno u oštrim zavojima i pri velikim brzinama.
Ako vozite „Tubeless“, provjerite količinu tekućine (mlijeka) da se ne nađete u nezgodnoj situaciji prilikom prvog proljetnog bušenja!

3. Ne zaboravite na kočnice!

Priprema bicikla nije potpuna bez provjere kočnica. One su neizostavan dio svakog bicikla, bez obzira o kojem se modelu radi, stoga im je potrebno posvetiti pažnju. Provjerite u kakvom su vam stanju pakne i ukoliko je potrebna zamjena, ne odgađajte! Istrošene pakne mogu dovesti do oštećenja na diskovima, a još gore, i do lošijeg kočenja.

Biciklisti na Corratec biciklima u prirodi

4. Brzine su važne

Ako je bicikl stajao nekoliko mjeseci, prednji i stražnji mjenjači vjerojatno zahtijevaju podešavanje. Kako ne bi došlo do „preskakanja“ i neugodnih zvukova tijekom vožnje i treninga, podignite svoj bicikl na nosač i uz okretanje pedala provjerite kako rade vaši mjenjači. Brzine bi se trebale mijenjati „glatko“, bez poteškoća i preskakanja.

Kad ste kod brzina, provjerite i lanac. On ne smije biti previše napet, jer to može dovesti do puknuća pod velikim pritiskom, ali ne smije biti ni previše opušten, jer će ispadati i onemogućavati vožnju. S vremenom, lanac se često rastegne i postane prevelik stoga obratite pažnju na takve detalje i spriječite kvarove na vrijeme!

5. Dodatna lista za kontrolu prije prve vožnje!

Obukli ste novi dres, stavili kacigu na glavu, Strava i Garmin su spremni, sve što vam preostaje je proći kroz nekoliko detalja koje donosimo u nastavku za sigurnu prvu vožnju:

• Podignite bicikl nekoliko centimetara od tla i zatim ga pustite da padne. Bicikl je potrebno slušati jer svaki zvuk „priča svoju priču“. Zvukovi mogu ukazati na otpuštene dijelove koje je potrebno zategnuti, ili na kvarove koje nismo primijetili, zato kada bicikl dotakne tlo, pomno obratite pozornost na zvukove koje proizvede
• Pritisnite kočnice i provjerite jesu li u funkciji, kako ne bi došlo do propadanja u situacijama kada su nam najpotrebnije!
• Zavrtite kotače, osluškujte zapinje li disk ili obruč za pakne te obratite pozornost ako postoji otpor koji koči rotaciju kotača. Također, provjerite ako je kotač dovoljno pritegnut kako ne bi došlo do neželjenih posljedica
• Provjerite sjedalo, kako ne bi došlo do pomicanja ili spuštanja tijekom vožnje. Čak i ako se pomakne za nekoliko milimetara, to može dovesti do bolova u leđima ili lošeg osjećaja na biciklu. Zato ne dozvolite da vam se poremeti savršena pozicija na biciklu


Biciklist na Corratec biciklu u prirodi

Kada prođete kroz svih pet točaka, vaš će bicikl biti spreman za svaku avanturu koju pred njega stavite. Ako ste zapeli na bilo kojoj od ovih točaka, naši serviseri rado će uskočiti i riješiti svaki problem. I na kraju, prijateljski savjet od nas je, ne odgađajte servis i zamjenu dijelova. Sigurnost neka vam bude na prvom mjestu, a svaka istrošena guma, lanac, kazeta ili pakna mogu to ugroziti. Kvalitetna priprema bicikla ipak zahtijeva nešto vremena, ali će vam zato vaš bicikl biti izuzetno zahvalan! Zato, kacigu na glavu, kilometre pod noge, i ono najvažnije, uživajte!

Mihalec trgovina d.o.o. 2023 © Sva prava zadržana.