Putovanje biciklom – zašto i kako?

Razmišljate o tome ili ste se već odlučili na duže putovanje sa vašim najdražim prijevoznim sredstvom – biciklom? U tom vas slučaju očekuje prava avantura koju svaki “ciklo-entuzijast” mora barem jednom probati. Ako vam ipak nedostaje malo motivacije, evo zašto je putovanje biciklom odlična ideja:

– Boravak vani, u prirodi, na svježem zraku

– Ekološki prihvatljivo

– Razgledavanje znamenitosti koje automobilom ne bi posjetili

– Povoljnija opcija u odnosu na ostala prijevozna sredstva

Još je velik broj prednosti koje će vam donijeti putovanje na dva kotača, što će vam potvrditi i svaki biciklist koji se već uputio na sličnu avanturu. No, kao i svaka ozbiljna avantura, i biciklističke zahtijevaju određene pripreme. Ovaj će vodič poslužiti kao odličan orijentir za vaše nadolazeće (ili buduće) putovanje biciklom.

Pripremite bicikl (i sebe)

Putovanja se razlikuju od terena, konfiguracije ili klime kroz koje prolaze, pa su i pripreme drugačije. Prije svega, vaša fizička (kondicijska) sprema mora biti na visokom nivou kako bi tijelo moglo izdržati napore. Ovisno o tome koliko kilometara u danu želite proći, planirajte svoje pripremne vožnje/treninge kako bi bili sigurni da tu određenu kilometražu možete savladati. Vaš bicikl biti će vam najbolji prijatelj kroz cijeli period putovanja (ako putujete sami), pa se valja pobrinuti da je i on spreman. Obratite pozornost na istrošene dijelove, posebno na lanac, kazetu, sajle, gume i sl.

Rezervni dijelovi neophodan su dodatak svakom putovanju, pa čak i ako ste sigurni da vam neće trebati, to je rijetko tako. Zračnice, gume, žbice, lanac i sajle smatraju se kao osnovni rezervni dijelovi koji najčešće zatrebaju. Ali nije dovoljno samo uzeti rezervne dijelove i alat, potrebno je i znati koristiti ga, odnosno svaki kvar popraviti. Posebno ako putujete kroz zabačene dijelove bez biciklističkog dućana (ili kuća) u blizini. Prijavite se na tečaj, zamolite prijatelja koji se time bavi ili servisera u trgovini da vam pokaže što vas zanima. Što više toga znate, sigurniji ste i neovisniji.

Nikako ne želite krenuti na put bez da sve što sa sobom nosite (bilo da se radi o odjeći, obući, hrani ili dodacima za bicikl) prije toga ne isprobate. Na jedan od vaših treninga uzmite sve što planirate imati i kako mislite putovati. Neka to bude duža vožnja (koliko planirate voziti u danu) kako bi iz prve ruke vidjeli što vam ne odgovara, što vas smeta ili ne funkcionira.

 

Corratec Travel

Planiranje rute

Ako ste se odlučili za konačnu destinaciju, tj. cilj vašeg putovanja, onda je vrijeme i da isplanirate u detalje cijelu rutu putovanja. Ako se radi o putovanju kroz naseljena područja, obratite pozornost na najprometnije rute koje svakako želite izbjeći. Ako pak putujete zabačenim dijelovima koja nisu naseljena, imajte na umu da ste ograničeni vodom i hranom, pa sukladno tome planirajte i koliko morate nositi sa sobom.

Druga važna stvar kada je riječ o ruti je i podloga po kojoj ćete voziti. Ako na put krećete s cestovnim biciklom (i gumama), makadamske ceste želite izbjegavati. Zato dobro provjerite da na ruti nema dijelova koji skreću s asfaltnih cesta na sporedne, neasfaltirane ceste. Time smanjujete šanse za bušenje ili druge kvarove, a osiguravate veću udobnost na biciklu. S MTB biciklom nešto ste fleksibilniji kada je riječ o podlozi, no obratite pozornost na tehničke dijelove (npr. “singletrack”) koji će biti prava prepreka s teško opremljenim biciklom.

Odjeća je važna!

Ne samo zbog sigurnosti, već prvenstveno zbog udobnosti, iznimno je važno da biciklistička odjeća koju nosite bude udobna. Ne samo udobna već i praktična. Kako bi se pravilno obukli, neophodna je vremenska prognoza. Ako ruta prolazi planinskim područjima (npr. Alpe) sa puno prijevoja, očekujte nepredvidivu prognozu, pa se tako i obucite. Jakna je obavezna bez obzira gdje vozite, jer se temperature mogu vrlo brzo promijeniti, a na biciklu će ta promjena biti još izraženija. Biciklistički dres vrlo je preporučljivo imati (posebno donji dio) zbog podstavljenog dodatka koji će velik broj sati na sjedalu ublažiti. Rukavice su također vrlo važne. Bez obzira koliko su vam gripovi na volanu kvalitetni, nakon toliko sati žuljevi i umor u rukama nisu rijetka pojava. Tu su i kape/buffovi za visoke temperature ili pak hladne uvjete.

Bez čega ne krećete na putovanje biciklom

Naravno da je velik broj stvari koje ćete na putovanje biciklom ponijeti individualna stvar, poput hrane, no bez nekih stvari nitko ne bi trebao kretati na duži put. U te neophodne stvari možemo ubrojiti:

– Prva pomoć

– Pumpa za bicikl (C02)

– Alat (mini alat, za skidanje zračnice, mijenjanje lanca, imbusi i sl.)

– Tablete protiv glavobolje

– Bisage (putne torbe za lakši prijevoz stvari)

– Vlažne maramice, četkica za zube i ostale stvari za osobnu higijenu

– Sredstvo za podmazivanje lanca i ostalih dijelova bicikla

– Naglavna i ručna lampa

– Šator/vreća za spavanje

– Karta

– Prijenosni punjač/baterija

– Nož

– Kaciga

– Rezervna odjeća

– Rezervni dijelovi (žbice, zračnice, sajle i sl.)

– Lokot za bicikl

I ono najvažnije, ne zaboravite uživati na svom putovanju. Slikajte, stvarajte uspomene, pamtite trenutke i mjesta koja ćete posjetiti. Putovanja biciklom posebna su kategorija avanture, a ako ste jedni od sretnika da tu avanturu možete podijeliti s drugima, svakako vam to preporučujemo. Sigurni smo kako ćete po povratku sa vašeg putovanja već početi razmišljati o drugom. Upravo u tome je čar putovanja na dva kotača!

Mihalec trgovina d.o.o. 2023 © Sva prava zadržana.