SPD ili Flat pedale? Kako odlučiti i na što obratiti pozornost

Sigurno ste se već jednom našli u raspravi između zagovornika SPD pedala i suprotne strane, zagovornika “Flat” pedala. Odgovor na pitanje, koje su bolje, nije tako jednostavno pronaći. Kao i sve u svijetu biciklizma, i jedne i druge pedale imaju svoje prednosti i nedostatke. U konačnici, sve je na vama kao vozaču. Koji princip više preferirate i što vozite ima veliku ulogu u odabiru pedala. Ipak, postoje neka “pravila” koja vrijede i kojih se biciklisti drže. Za početak, što su to uopće SPD odnosno Flat pedale i koje su njihove prednosti?

SPD pedale

Ovaj oblik pedala pojavio se 80/90tih godina prošlog stoljeća i ubrzo je pronašao svoje mjesto u biciklizmu. Cijeli se princip temelji na nekoliko osnovnih komponenti od kojih se SPD sustav sastoji. Za početak, potrebne su vam SPD pedale koje su specifičnog izgleda (ovisno o brandu) i na prvi pogled drugačije od običnih. Nadalje, važna stavka su i cipele koje su posebno izrađene kako bi se na njih mogli montirati “blokeji” ili engleski “cleats”. To je treći dio naočigled kompleksnog, ali istovremeno poprilično jednostavnog sustava. Sve se temelji na tome da će se vaša cipela spojiti sa pedalom i “zaključati” kako se ne bi pomicala tijekom vožnje.

Ovaj SPD sustav osigurava vam stabilnost i sigurnost, obzirom da će u zavojima i na neravnom terenu vaša noga čvrsto stajati na pedali. Također, tu je i možda najvažnija prednost – učinkovitost. Posebno se to osjeti na strmim uzbrdicama gdje ćete osjetiti lakše podizanje pedala, zahvaljujući SPD sustavu. To će vam dati osjećaj snage i dugoročno na treninzima i vožnjama štedjeti energiju. Za ljubitelje adrenalina i brze vožnje, važno je i lakše skakanje i preskakanje koje zahtjeva od vozača da podigne bicikl. Vjerojatno najveći strah koji svi imaju prije prvog korištenja SPD pedala je pad. Istina je da se može dogoditi (posebno u počecima) da se ne stignete otkopčati i pasti. Ali, to se brzo savlada i ne predstavlja nikakav problem nakon nekoliko vožnja. Ekstremni uvjeti poput blata mogu predstavljati problem za SPD pedale. Jednom kada se blokeji napune blatom, teško se ponovno ukopčati, što zna biti frustrirajuće.

Force SPD cipele crno sive boje na biciklu Force Score spd cipele crno bijele boje

Flat pedale

Nasuprot poprilično kompleksnog SPD sustava su jednostavne “Flat” pedale. One nemaju nikakav princip kopčanja ili zaključavanja obuće za samu pedalu. Ipak, neki oblik gripa uvijek je potreban kako ne bi došlo do klizanja noge sa pedala. Ovisno o proizvođaču, flat pedale imaju dizajn koji sprječava da dođe do klizanja, bilo da je riječ o “pinovima” ili nekom drugom obliku. Razlikuju se izgledom te vrstom materijala izrade. Najčešće su to metalne ili plastične pedale.

Koje su prednosti flat pedala? Upravo ono što je navedeno kao mana SPD pedala ovdje je prednost.

Ne morate brinuti o otkopčavanju i padu. Niste “zaključani” za pedale i lako možete staviti nogu na tlo kada vam je to potrebno. Učenje tehnike najčešći je razlog odabira flat pedala. Stvari koje se sa SPD pedalama čine laganima (“Bunny hop”), na flat pedalama mogu biti izazov. Smatra se kako je ispravnu tehniku upravljanja biciklom lakše naučiti sa flat pedalama. Prednost je i ta što možete nositi bilo koju vrstu obuće, nisu vam potrebne posebne cipele. Također, lako možete pomicati nogu u zavojima, ili ju čak spustiti dolje i osigurati si dodatnu zaštitu od pada. Samim time, postizanje velikih brzina uz osjećaj sigurnosti je velika prednost flat pedala. Flat pedale jeftinije su, a također ne morate misliti na kupovinu blokeja i cipela. Naravno, u počecima učenje i na flat pedalama može biti teže, posebno skakanja i kontroliranja bicikla u zraku. Flat pedale također ne omogućuju da ih se podiže kada okrećete pedalu, jer nisu povezane sa samim stopalom odnosno obućom kao SPD. Tu je i visoka kadenca koju je na flat pedalama puno teže održavati nego na SPDu. I za mnoge najgora mana flat pedala su ozljede. Ako vam se noga posklizne, može biti poprilično bolno.

Force narančaste flat pedale Force crne metalne Flat pedale

Koji je pravi izbor za vas?

Kako bi se lakše odlučili za jednu od dvije vrste pedala, evo nekoliko stvari koje bi vam u tome mogle pomoći. Prije svega, najvažnije je da znate u koji “dio biciklizma” se upuštate. Je li riječ o MTB-u, cesti, downhill ili nekoj četvrtoj disciplini? U MTB biciklizmu, posebno natjecateljskom, gotovo da su potpuno iskorijenjene flat pedale. Svi, a posebno oni najbolji, voze SPD pedale. U cestovnom biciklizmu situacija je ista, svi se drže provjerenih spd cipela i pedala. Štede energiju, učinkovite su i pružaju stabilnost u vožnji. Kod nešto ekstremnijih disciplina poput downhilla, situacija se mijenja. Sve je više flat pedala, a sve manje SPD. Je li pravilo da, što je teren zahtjevniji, sve je manje SPD pedala? I da i ne. Na kraju, sve ovisi o vama kao vozaču. Potrebno je isprobati oba principa kako bi osjetili što vam više odgovara. Općenito se smatra da su flat pedale bolje za početnike koji žele naučiti pravilnu tehniku ili nadograditi postojeću. Također, za downhill i “freeride” discipline, flat pedale smatraju se boljim izborom zbog visokih brzina koje se postižu, a i samih trikova koji se rade u pojedinim disciplinama.

SPD pedale više će odgovarati ljubiteljima brdskog biciklizma gdje je važna brzina uzbrdo i nizbrdo. Uz to, štedjeti će na energiji i biti učinkovitiji na svojim vožnjama. Također, svi ljubitelji dugih putovanja ili cestovnih vožnja oduševiti će se benefitima koje SPD pedale donose.

Ipak, sva pravila su zanemariva ako vi smatrate da se bolje osjećate na drugom obliku pedala. Iz tog je razloga potrebno isprobati oba sistema i vidjeti koji vam više odgovara.

Mihalec trgovina d.o.o. 2023 © Sva prava zadržana.