Vodič za kupovinu dječjih bicikala

Svi pamte svoj prvi dječji bicikl žarkih boja s pomoćnim kotačima, na kojem su po prvi puta okrenuli pedale. Ako je vrijeme da svoje najmlađe uvedete u ljepote koje vožnja bicikla pruža, ne zaboravite na važnost ispravne veličine bicikla kako bi vožnja bila i udobna i zabavna. Često roditelji razmišljaju da će, ako kupe veći bicikl, duže trajati. Možda i hoće, ali to svakako nije ispravna odluka, i zbog sigurnosti vaše djece i zbog udobnosti. U nastavku vam donosimo nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju pri kupovini dječjih bicikala.

Opće smjernice

Prilikom kupnje bicikla, ne zaboravite sa sobom povesti i vaše najmlađe jer je to najsigurniji način za kupnju ispravne veličine. Savjetuje se da djeca isprobaju nekoliko veličina, a na veličini koja najbolje odgovara dijete:

– će biti u mogućnosti sa nogama stajati na podu i kada sjedi

– će biti u mogućnosti nogama stajati na podu i držati se za volan s obje ruke

– može bez poteškoća dosegnuti kočnice

– može okretati volan sa blago pogrbljenim rukama

– može okretati pedale sa blago savijenim nogama

Veličina kotača

Kod dječjih bicikala ne gleda se veličina rame, već veličina kotača koja počinje od 12” pa sve do 24” za nešto veće uzraste. Ponekad se dječji bicikli kupuju prema godinama djeteta, što ne bi trebao biti slučaj obzirom da uvijek postoje iznimke i visina ne mora biti ista za sve sedmogodišnjake npr. Kod bicikala s 12” kotačima sve popularnije su dječje guralice koje se nalaze i u našoj ponudi. One nemaju pedale, ali su savršena početna točka za savladavanje ravnoteže. Smatra se kako su guralice, i ostali dječji bicikli sa 12” kotačima, prikladni za djecu do 4 godine, naravno ovisno o visini djeteta. U većini će slučajeva pravilo biti da se svake dvije godine djeteta, veličina kotača povećava za 2”.

Pri uzimanju u obzir veličine kotača, posebnu pozornost obratite na oblik rame odnosno okvira. Moguće je da kod nekih proizvođača veličina kotača 14” bude prevelika, dok kod drugog bude idealna. To ovisi o obliku rame kao i poziciji sjedala. Stoga ponovno naglašavamo kako je najvažnije da djeca isprobaju više modela!

Težina bicikla

Važan faktor kod kupovine dječjih bicikala je i težina samog bicikla. Kako su djeca još uvijek mala, ne želite ih opteretiti sa preteškim biciklima na kojima će se mučiti sa ravnotežom. Aluminijski bicikli pružiti će vašim mališanima savršen omjer težine i udobnosti s jedne strane, ali i čvrstoće i izdržljivosti s druge strane.

Giant dječji bicikli

(Dodatna) oprema

Iako vam se možda čini da kod dječjih bicikala oprema koja dolazi uz bicikl nije važna, ona može napraviti veliku razliku. Padovi su kod učenja poprilično učestali, pa će jeftiniji dijelovi izrađeni od plastike, puno brže pucati od npr. kvalitetnijih aluminijskih. Stoga svakako obratite pažnju na materijal izrade dijelova jer se ponekad više isplati uložiti malo više i dobiti puno veću kvalitetu!

Važna stavka kod učenja su i pomoćni kotači koji će vašim najmlađima pružiti dodatnu sigurnost. Određeni bicikli iz naše ponude dolaze sa uključenim pomoćnim kotačima, a ukoliko to nije slučaj, u našoj se ponudi nalazi nekoliko različitih vrsta za svaki bicikl.

Kacige su obavezna oprema kada je riječ o vožnji bicikala. Sigurnost je uvijek na prvom mjestu, pa uz bicikl svakako imajte na umu i važnost kaciga sa kojima će učenje proći sigurnije. Na odmet nikada nisu i lokoti za bicikl, kao i svjetla!

 

Bicikl će svakom djetetu biti važan dio odrastanja, savladavanja motorike kao i druženja s prijateljima! Ne zaboravite uzeti u obzir gore navedene savjete kako bi vaši najmlađi zasluženo uživali u svakom okretaju pedale. Ukoliko vam je potrebna dodatna pomoć prilikom odabira dječjeg bicikla, s punim se povjerenjem obratite našim djelatnicima koji će vam pružiti sve potrebne informacije!

Mihalec trgovina d.o.o. 2023 © Sva prava zadržana.