Vožnja bicikla za vrijeme visokih temperatura – pet savjeta

Početak je mjeseca svibnja što znači da su vrući dani ponovno pred nama. Za neke, vožnja bicikla u toplijim mjesecima predstavlja poseban doživljaj, dok drugi pak više preferiraju nešto hladnije doba u rano proljeće ili jesen. Bez obzira na to, nekih bi se pravila svi morali pridržavati kako bi vožnje za vrijeme vrućih ljetnih dana prošle sigurno i sa što manje problema! Nikako ne želite stati sa treninzima i vožnjama kada su temperature nešto više, dovoljno je samo da slušate svoje tijelo i uzmete u obzir sljedeće savjete.

Tekućina, tekućina i još malo tekućine!

Hidratacija za vrijeme vožnje važna je tijekom cijele godine, ali kada su temperature zraka visoke, ona dobiva još više na važnosti. Tijelo se jače znoji čime je vjerojatnost od dehidracije znatno viša. Upravo to je ono što želite spriječiti na vožnjama, jer ćete ubrzo osjećati slabost i vrtoglavicu što nikako nije poželjna kombinacija u biciklizmu. Osnovno pravilo je – ne čekajte da postanete žedni – jer tad je već prekasno. Ključ hidratacije je da pijete redovito, ali u manjim količinama. Na sat vremena to iznosi u prosjeku od 0,5 do 1l tekućine. Večer prije, stavite u zamrzivač pola bidona vode kako bi vam led tijekom vožnje hladio tekućinu. Ako se spremate na dužu vožnju, elektroliti i dovoljna količina kalorija obavezni su!

Krenite ujutro ili kasnije popodne!

Ljetni mjeseci poznati su po znatno dužim danima, pa je tako i više vremena dostupno za otići na vožnju. Upravo zato, bolje je i sigurnije na vožnju krenuti ranije ujutro kada temperature još nisu toliko visoke, ili pak kasnije popodne. To će vam znatno olakšati vožnju, ali također smanjiti napor i oporavak. Osim temperature zraka, vožnja predvečer ima i druge prednosti, poput manje prometa na cestama. Ukoliko na vožnju krećete kasnije predvečer, ne zaboravite svjetiljke za sigurniju vožnju, ali i laganu vjetrovku za slučaj da temperature znatnije padnu.

Krema za sunčanje!

Vožnja u ljetnim mjesecima, pri visokim temperaturama i izloženosti jakom suncu, povećava vjerojatnost nastanka opeklina. Iako se neki biciklisti ponose tenom koji su „zaradili“ na vožnjama, to predstavlja visok rizik za razne bolesti koje uzrokuje ultraljubičasto zračenje. Najbolja zaštita je krema za sunčanje visokog faktora koja će zaštititi najizloženije dijelove tijela. Tu se prije svega misli na nos, vrat, uši i listove. Obzirom da se tijelo pojačano znoji tijekom napora predlažemo korištenje vodootporne kreme za sunčanje koja će se duže zadržati na licu.

Lagana i prikladna odjeća

Danas je lakše nego ikad prije odjenuti se prikladno za sve vremenske uvjete. Na tržištu se nalazi velik broj različitih biciklističkih kombinacija i dodataka za sigurniji boravak na otvorenom, što uključuje i visoke temperature. Ono što svakako pri izboru odjeće za ljetne mjesece treba uzeti u obzir je prozračan i lagan materijal. Tu se prvenstveno misli na majice tj. biciklistički dres. Većina Force dresova dolazi sa full size zip zatvaračem uz kojeg se lakše regulira tjelesna temperatura za vrijeme vožnje.

Preporučamo i tzv. base layer odnosno sloj koji ide ispod same biciklističke majice, a koji je zadužen da znoj ne dođe do majice. Ne zaboravite na vaša stopala koja zaslužuju prikladne čarape. One moraju biti izrađene od laganog materijala koji neće zadržavati znoj te će na taj način spriječiti dodatne probleme za vaša stopala. Ništa manje važan dio opreme nisu ni rukavice. Bez obzira da li se odlučili za rukavice bez prstiju ili sa prstima, dlanovi će vam biti zahvalni! Uz to, sigurniji ste zbog boljeg prianjanja za gripove koji su često skliski od znojenja.Biciklistička majica Force Vision

Naočale!

Bez obzira kojim terenom se vozili, oči će vam se znatno više umarati pri izloženosti sunčevoj svjetlosti. Uz to, visoke temperature i sve veći broj insekata u zraku dovoljan su razlog da se zaštitite od mogućih neugodnih iskustava. Kvalitetne biciklističke naočale dolaze sa fotokromatskim lećama koje se prilagođavaju ovisno o količini ultraljubičastog zračenja. Uz naočale, vaše će vožnje biti sigurnije, a vaše oči odmornije.

 

Force naočale Everest

 

Sigurnost neka vam uvijek bude na prvom mjestu! Ako osjetite da su temperature previsoke, ne riskirajte i pričekajte još koji sat ili dan. Uz ovih pet savjeta, vaše će vožnje biti sigurnije i vjerujemo kako ćete još više na njima uživati. Vremenske (ne)prilike u ljetnim mjesecima mogu biti nepredvidive zato budite spremni na sve, planirajte unaprijed i opskrbite se svime što vam je potrebno na vožnji!

NEWSLETTER

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte prije ostalih sve o ekskluzivnim ponudama, sniženjima i novostima u našoj ponudi.