Zašto bi vožnja bicikla trebala biti vaša novogodišnja odluka!

Dobro ste pročitali – biciklizam je jedna od najboljih novogodišnjih odluka koje možete donijeti za 2023. godinu. Naravno, puno je odluka koje mogu promijeniti vaš život, ali biciklizam će vam u tome znatno pomoći. Ako ste krenuli razmišljati u tom smjeru, u nastavku ćete pronaći još razloga zašto bi 2023. trebali provesti na biciklu. Biciklizam ne pita za godine, od najmlađih do onih u trećoj dobi, pogodan je za sve!

 

Zdravstveni razlozi

Zdravlje je uvijek na prvom mjestu, pa sa time i počinjemo. Biciklizam spada u fizičku aktivnost, a svi znamo koliko je ona važna. Preduvjet zdravlja je upravo aktivnost, u ovom slučaju, biciklizam. Kretanje će vam pomoći spriječiti razne srčane bolesti, dijabetes, artritis i mnoge druge opasne bolesti koje želite izbjeći.

Uz biciklizam, vaši će mišići konstantno biti u pokretu uz vrlo malu opasnost od ozljeda, za razliku od većine drugih sportova. Prednost je što sami možete odrediti intenzitet, voziti terenom kojim želite i time kontrolirati cijeli trening. Sa redovitom vožnjom, vaša će se izdržljivost znatno povećati.

Stres je učestali problem u današnjem užurbanom načinu života. Još jedna prednost biciklizma je upravo smanjenje stresa kroz boravak na otvorenom i svježem zraku. Uz to, odličan je način za smanjenje tjelesne težine i kao alat za borbu protiv depresije i anksioznosti.

Štedi vrijeme

Upravo tako, biciklizam štedi vrijeme. Trening možete vrlo jednostavno prilagoditi svojim svakodnevnim obavezama i spojiti ugodno s korisnim. Najbolji primjer tome je odlazak na posao. Možete odabrati vožnju autom i čekanje u gužvama, pri čemu dodatno doprinosite zagađenju našeg planeta, ili možete odabrati bicikl. Ne samo da ćete uštedjeti na vremenu u većini slučajeva, već ćete doprinijeti svom zdravlju. Uz to, smanjujete zagađenje i štedite na gorivu. Isplati se, vjerujte nam!

Jednostavno i prigodno za sve

Kad ste upoznali osobu koja ne zna voziti bicikl? Već od najmlađih dana, biciklizam je jedna od prvih aktivnosti koju naučimo i teško zaboravimo. Baš zato, ako tražite aktivnost s kojom ćete započeti 2023. godinu, biciklizam je savršen za vas. Nije važno koliko imate godina, kakva je vaša povijest bavljenja sportom, biciklizam je prilagodljiv za sve.

Ako niste sigurni u svoje sposobnosti vožnje bicikla, ne brinite. Sobni bicikl ili trenažer imaju većinu prednosti kao i biciklizam vani, a s vremenom ćete i vještinu vožnje savladati!

Prednosti za okoliš

Zagađenje je danas prisutno na svakom koraku. Kada bi svatko od nas utjecao na svoj „Carbon Footprint“ (Ugljični otisak), cijeli bi svijet izgledao drugačije. Istraživanja su pokazala kako vožnja na posao biciklom, umjesto automobilom, dnevno smanjuje vaš ugljični otisak za čak 67%. Kada bi na cestama bilo manje automobila, bila bi manja potreba za velikim parkirnim mjestima. Samim time, više bi mjesta ostalo za zelene površine! Manje automobila, manje gužve, buke i zagađenja – jednostavno, zar ne? Promjena počinje od nas.

Trgovina Beciklin Blog

Kvalitetniji san

Poprilično jednostavno, ali i znanstveno dokazano! Vožnja bicikla pomoći će vam sa kvalitetnijim spavanjem. Ne samo da ćete brže zaspati, već će i san biti kvalitetniji, čime će se i vaše tijelo bolje odmoriti. Naravno, sve to proizlazi iz boravka na otvorenom, fizičke aktivnosti vašeg tijela i kvalitetnijeg načina života. Zato, ako se borite sa spavanjem, pokušajte sa biciklizmom!

Jačanje tijela

Ovo posebno vrijedi za donji dio tijela, odnosno noge. Biciklizam je sport koji prvenstveno ovisi o jačini mišića vaših nogu, kvadricepsa i listova. Sve to jačate upravo biciklizmom. Osim donjeg dijela tijela, beneficirati će i vaš „core“ odnosno gornji dio tijela. Iako manje nego noge, gornji dio tijela također sudjeluje prilikom vožnje bicikla. To posebno dolazi do izražaja u brdskom biciklizmu gdje je promjena terena česta, a održavanje ravnoteže još važnije.

Socijalna komponenta

U biciklizmu je velika prednost što možete birati želite li voziti sami ili u društvu. Kada uđete u biciklizam, vidjeti ćete da postoji velik broj klubova koji okupljaju zaljubljenike u ovaj sport na dva kotača. Upravo tamo ćete najlakše doći do društva za vožnju. Brojne su prednosti vožnje u grupi. Ako ste novi u biciklizmu, brže ćete „pohvatati“ sve bitne stvari sporta ako vozite sa iskusnijim biciklistima. U cestovnom biciklizmu posebno je dobro imati određeni broj ljudi sa kojima vozite, što zbog vjetra, što zbog sigurnosti. Svi sportovi su zabavniji kada je uključeno više ljudi, stoga pronađite zaljubljenike u biciklizam i uživajte!

 

Nadamo se da ste u ovom tekstu pronašli motivacije da upravo biciklizam postane vaš sport u 2023., a i narednim godinama. Brojne su prednosti koje će vam ovaj sport donijeti. Bez obzira želite li aktivno trenirati ili uživati u nekoliko vožnja tjedno, benefiti će biti vidljivi. Neka 2023. bude godina sporta i uživanja u prirodi!

Beciklin 2023© All right reserved.