Zašto je važna pododjeća (“Base Layer”)?

Sigurno ste se već jednom susreli sa pojmom pododjeće, poznatijeg naziva “base layer” u biciklizmu. Onaj komad, najčešće “mrežaste” odjeće postao je nezaobilazan dodatak u svako doba godine, od vrućih do hladnih dana. Zašto je ta vrsta odjeće toliko važna i što nam ona donosi, saznajte u nastavku teksta!

 

Materijal Izrade

“Base Layer” kako samo ime govori, temelj je svega. Može se reći kako sve počinje upravo od tog, naizgled neznačajnog dijela odjeće kod biciklista. Kako je upravo pododjeća ta koja je prva u dodiru sa kožom i tijelom sportaša, iznimno je važan njezin sastav odnosno materijal izrade. Pododjeća je najčešće izrađena od sintetičkih materijala (Poliester ili Merino vuna). Razlog tome je i jedna od najvažnijih funkcija pododjeće, a to je sprječavanje pothlađivanja tijela, odnosno održavanje ugodne temperature tijela sportaša. Zahvaljujući sintetičkim materijalima, vaše će tijelo ostati suho što će vam pružiti dodatnu udobnost u vožnji. Nadalje, udoban materijal izrade sprječavati će nastajanje rana uzrokovanih djelovanjem trenja, što u kombinaciji sa znojenjem predstavlja popriličan problem biciklistima. Prozračnost samog materijala osigurava vam puno ugodniju “radnu temperaturu”, što je na dužim vožnjama iznimno bitno.

Podmajica Force Swelter (160 kn) 

Podmajica Force Swelter

Pododjeća samo za zimu ili i za ljeto?

Svi se slažu kako je pododjeća važna za hladne mjesece kada vaše tijelo zahtijeva dodatnu toplinu, ali debate se još uvijek vode oko nošenja pododjeće u ljeti. Usprkos tome, većina smatra kako je samo važno odabrati zasebnu odjeću za svako doba godine. Regulacija znojenja i održavanje tijela suhim ima veliku ulogu i u ljetnim mjesecima. Zamislite da se penjete na alpski ili bilo koji drugi prijevoj gdje su temperature iznimno promjenjive u ljetnim mjesecima. Na usponu, vaše tijelo troši više energije i gotovo se uvijek znoji. Kada dođete do samog prijevoja, slijedi spust. Ako niste nosili pododjeću, vaše će tijelo na dugom spustu biti gotovo pothlađeno, bez obzira stavite li prije toga jaknu. “Base Layeri” se upravo iz tog razloga često mogu vidjeti na dugim etapnim utrkama. Iz toga možemo zaključiti kako je pododjeća vrlo važna u svako doba godine, potrebno je samo odabrati kvalitetnu i odgovarajuću ovisno o sezoni.

Podmajica Force Hot (160 kn)

Podmajica Force Hot

Vrste pododjeće

Razvojem ovog dijela biciklističke odjeće, pojavili su se i mnoge vrste istih. Pododjeću uvijek možete prepoznati po “rupicama” koji joj daju karakterističan izgled. Biciklisti najčešće izabiru podmajice sa ili bez rukava jer upravo gornji dio tijela najčešće osjeti hladnoću. Na tržištu se mogu pronaći i druge vrste gornjih dijelova podmajica, poput majica dugih rukava, najčešće namijenjenih za zimske mjesece. Iako se većinom priča o gornjim dijelovima, u zimskim se mjesecima također sve češće mogu vidjeti i donji dijelovi pododjeće. Podhlače će vrlo često, u ekstremno niskim temperaturama, ići u kombinaciji sa dugim tajicama. Proizvođača je na tržištu sve više, pa ćete pri kupnji nailaziti na različite materijale izrade, tehnike i karakteristike. Kako odabrati pravilnu pododjeću, pročitajte u nastavku!

Podhlače Force Frost 

Podhlače Force Frost

Kako odabrati pododjeću?

Nekoliko je pravila kojih se treba držati pri izboru pododjeće. Prvo, odlučite se za koje doba godine kupujete pododjeću. Pretpostavimo da, obzirom da nam je kraj ljeta iza ugla, kupujete podmajicu za zimu. Ona će biti deblja, ali također može biti sa karakterističnim “rupicama” pa neka vas to ne iznenadi, iako najčešće zimska pododjeća dolazi bez njih. Izbor zimske podmajice ovisi i o podneblju na kojem vozite. Za neke toplije krajeve, prava zimska podmajica neće ni biti potrebna dok će za podneblja sa snijegom to biti pravi izbor. Obavezno obratite pozornost na prozračnost koja je kod podmajica posebno važna. Što se veličine tiče, majica mora pristajati ugodno uz tijelo, ali da ne vrši pritisak na nijedan dio tijela.

 

Na kraju, izbor pododjeće znatno ovisi i o vama kao vozaču odnosno vašim preferencijama. Vozite li često i bez obzira na vremenske uvjete, svakako razmotrite nabavku pododjeće. Ali pravilo je uvijek da prvo isprobate, tek tada ćete znati sviđa li vam se i ima li smisla. Mi smo se u kvalitetu i značaj pododjeće uvjerili i postala je sastavni dio “outfita” u svako doba godine. Sve što može pomoći u borbi sa temperaturama je itekako dobrodošlo, pa i Vas pozivamo da isprobate pododjeću i osobno se u to uvjerite!

Beciklin 2023© All right reserved.