Bicikli i djeca – 5 razloga zašto je vožnja bicikla važna za vašu djecu

U današnjem brzom i digitalnom svijetu, važnije je nego ikad prije da djecu potičemo na fizičku aktivnost. Jedna aktivnost koja se tokom godina pokazala kao idealna opcija za najmlađe zbog brojnih benefita je upravo vožnja bicikla. Ovdje ne govorimo o treniranju ili nekom “naprednom” nivou vožnje bicikla, već o jednostavnoj, dječjoj aktivnosti koju sva djeca obožavaju! Osim što je iznimno zabavna aktivnost, vožnja bicikla ima brojne prednosti za dječje fizičko, psihičko i emocionalno zdravlje. U ovom ćemo blogu detaljnije objasniti 5 prednosti vožnje bicikla za djecu!

Ponudu dječjih bicikala pronađi OVDJE

Djeca sa biciklima u parku

Vožnja bicikla potiče fizičku aktivnost

Redovna vožnja bicikla je odličan način za djecu da se uključe u fizičku aktivnost koja je neophodna za njih. Pomaže izgradnji izdržljivosti, jača mišiće i pozitivno utječe na kardiovaskularno zdravlje djece. Vožnja bicikla zahtjeva rad brojnih grupa mišića, što doprinosi ukupnom fizičkom razvoju najmlađih. Nadalje, vožnja bicikla pomoći će djeci u održavanju zdrave tjelesne težine, odnosno smanjuje rizik od pretilosti i povezanih zdravstvenih problema. Također, svima ponekad dobro dođe izbacivanje “viška energije” – dokazano je da se bolje spava nakon fizičke aktivnosti.

Potiču koordinaciju i motoričku sposobnost

Vožnja bicikla fantastična je aktivnost za razvoj koordinacije i motoričkih sposobnosti kod djece. Bicikli zahtijevaju održavanje ravnoteže, određenog ritma, ali i sinkroniziranog rada ruku, nogu kao i pogleda, da ne dođe do pada. Kroz vožnju, djeca se uče upravljati biciklom, kočiti, skretati, okretati pedale i održavati ravnotežu, a sve to utječe na njihovu koordinaciju i motoriku. I ne, sposobnosti koje razvijaju vožnjom bicikla neće im koristiti samo za to! Sposobnosti koje će razviti uz bicikl pomoći će im kasnije kroz brojne druge sportove, ali i kroz život. Poboljšani refleksi odnosno vrijeme reakcije uvijek su poželjni i iznimno korisni kroz život.

Pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje

Osim brojnih prednosti na fizičko zdravlje djece, vožnja bicikla doprinosi i mentalnom odnosno emocionalnom zdravlju o čijoj se važnosti ne treba previše govoriti. Jednostavno “okretanje pedala” potiče otpuštanje endorfina, hormona koji smanjuju stres i potiču osjećaj sreće i zadovoljstva. Stoga, kada svoju djecu potičete na boravak na otvorenom i vožnju bicikla, činite im veliku uslugu. Boravak vani na svježem zraku pružiti će im osjećaj slobode, potaknuti ih na istraživanje. Osim toga, sve to će pozitivno utjecati i na njihovo izražavanje, omogućiti im da steknu samopouzdanje, savladaju prepreke i razviju pozitivnu sliku o sebi.

Vožnja bicikla djece u parku na dječjim biciklima

Potiče samostalnost i odgovornost

Trenutak kada djeca savladaju vožnju bez pomoćnih kotača ili pomoći roditelja je jedan od prvih osjećaja samostalnosti koji osjete. Kroz vožnju bicikla, djeca uče donositi odluke koje najčešće moraju biti donesene brzo. Moraju procijeniti rizike, ali i poštivati određena pravila. Pod pravilima se najviše misli na prometna pravila, a na roditeljima je da ih od malena uče odgovornosti u prometu i poštivanju istih. Kako će se sve više voziti u svojoj okolini, susjedstvu ili obližnjem parku, steći će i dojam o svojoj okolini, postati svjesni gdje se nalaze. Tu je i briga o biciklu koji je potrebno održavati, čistiti, pospremati, a sve to im daje željeni osjećaj odgovornosti.

Osjećaj pripadnosti i povezivanja

Iako često vidimo bicikliste kako voze sami, biciklizam je ujedno i timski sport, društvena aktivnost koja se vrlo često odvija u grupama. Tako se i djeca međusobno povezuju i druže kroz vožnju bicikla, povezuju sa vršnjacima, prijateljima, ali i obitelji. Čak i kada još nisu spremni za vožnju na svom biciklu, uz pomoć dječjih sjedalica lako ih se uključi u obiteljska druženja i vožnje. Uz takvo povezivanje i druženje u grupama, djeci se usađuje timski rad, suradnja i svojevrsno pozitivno natjecanje međusobno. U lokalnim zajednicama česti su biciklistički eventi i biciklijade gdje se djecu može upoznati sa još većim brojem zaljubljenika u tu aktivnost, te im pružiti osjećaj pripadnosti.

 

Poticanjem vaše djece na vožnju bicikla, činite pozitivnu stvar za njihovo zdravlje i odrastanje. Prednosti koje bicikli za sobom donose su brojne, od pozitivnih utjecaja na fizičko i mentalno zdravlje, razvoja motoričkih sposobnosti do poticanja samostalnosti i osjećaja pripadnosti. Vožnja bicikla aktivnost je koja promovira zdrav način života, a djecu upoznaje sa osjećajem odgovornosti, ali i donošenjem odluka. I zato, potaknite svoje mališane na aktivnost, boravak na otvorenom i pružite im aktivno djetinjstvo koje će im zauvijek ostati u sjećanju! Sjednite na bicikl, kacige na glavu i krenite u nezaboravne avanture ovog ljeta.

Mihalec trgovina d.o.o. 2023 © Sva prava zadržana.