Kako uživati na biciklu u jesen? Donosimo par savjeta

Ljeto je i kalendarski iza nas i službeno smo zakoračili u jesen. Dok se mnogi sa nostalgijom prisjećaju svih ljetnih vožnji iza njih, puno je onih kojima je jesen najdraži dio godine. Ovo godišnje doba smatra se prijelaznim razdobljem, razdobljem promjena. Lišće mijenja boju, dani su kraći, a temperature niže. Svaka promjena sa sobom nosi i određene izazove, pa tako i ova. Kako ih uspješno savladati i uživati u jesenskim vožnjama na biciklu, pročitajte u nastavku teksta! Donosimo vam nekoliko savjeta za ugodnije jesenske vožnje na dva kotača.

Pripremite se na niže temperature

Ovih se dana već može osjetiti pravo jesensko vrijeme. Tmurni i kišni oblaci donijeli su osjetno niže temperature, stoga je biciklistička odjeća najvažniji dio svake vožnje. Jesen je poznata po promjenjivim vremenskim uvjetima, pa takav mora biti i vaš “outfit”.  Naš je savjet da uvijek nosite vjetrovku / kabanicu na vožnju. Iako vrijeme može biti idealno na početku vožnje, to se vrlo lako može promijeniti. Posebno to vrijedi ako krećete na duži trening od nekoliko sati. Neka vam praktičnost kod vaše odjeće bude visoko na razini prioriteta. Tu će vam posebno pomoći biciklističke navlake kao jedan od najpraktičnijih dodataka. Ne zauzimaju puno mjesta, a mogu vas spasiti od niskih temperatura.

Rukavice su u svako doba godine važne, no u jesen imaju posebno važnu ulogu. Oborine nisu rijetkost, što čini teren, ali i vaše gripove skliskima. Dodatna zaštita za ruke, sigurniji i čvršći grip na volanu i sprječavanje smrzavanja prstiju samo su neke od stvari kod kojih će vam kvalitetne biciklističke rukavice pomoći. Tu bi svakako dodali i buff / maramu kao odličan dodatak da vaše uši ostanu na toplom prilikom iznenadnih niskih temperatura.

Od ostatka biciklističke odjeće, razmislite o tzv. “base layeru” odnosno podmajici. O benefitima smo pričali u prethodnim blog objavama, a pročitati možete OVDJE.

 

Dani su kraći – budite vidljivi u prometu

Već početkom jeseni možemo primijetiti kako su dani znatno kraći, a kako se sve više približavamo zimskom razdoblju i pomicanju sata, ta promjena je sve izraženija. Stoga je veća vjerojatnost da ćete negdje zapeti u uvjetima smanjene vidljivosti ako krenete na vožnju kasnije popodne, a možda će vas uhvatiti i potpuni mrak. Biciklistička svjetla obavezna su oprema kada je riječ o takvim situacijama. Ne samo da će vas vidjeti drugi sudionici prometa, već ćete i vi vidjeti kuda idete. Naravno, u šumi će se noć spustiti još ranije stoga svakako obratite pozornost i na to!

Set biciklističkih svjetla nije velika investicija, ali će zasigurno povećati vašu sigurnost na biciklu. Naravno, i noćne vožnje imaju svoje čari, no samo ako se poduzimaju s oprezom! Već će i bljeskalice pomoći vašoj uočljivosti u prometu i pružiti vam veću razinu sigurnosti.

Biciklist vozi u sumrak u jesen sa biciklističkim svjetlom

Održavanje bicikla

Ovo pravilo vrijedi u svako godišnje doba – vodite brigu o svom biciklu! Prije odlaska na vožnju, provjerite da su sve komponente ispravne, od guma, pogona, lanca, volana i sl. No, jesen i zima zahtijevaju ipak nešto više brige oko bicikla. Lošiji uvjeti, veće količine oborina, blata i lišća nisu idealna kombinacija za vaš bicikl. Pranje bicikla i pravilno podmazivanje pokretnih dijelova osigurati će vam sigurniju i udobniju vožnju.

Iako se često smatra da je za čist bicikl potrebno izdvojiti znatna sredstva, nije! Već će vam jedan tekući čistač, četka ili spužva, ulje za podmazivanje ili sprej biti i više nego dovoljni za osnovno čišćenje bicikla. Idealno bi bilo da na kraju ljetne sezone svoj bicikl odvezete na servis, a posebno ako ste često vozili tokom ljeta. Znamo da su dijelovi bicikla potrošni, a posebno kazete, lanac i pogoni.

Biciklist pere bicikl u jesen sa force sredstvima za čišćenje bicikla

Budite na oprezu – sklisko je!

Jesen je za mnoge bicikliste izazovno razdoblje, bez obzira vozite li na cesti ili na terenu. Veće količine oborina čine biciklističke staze svih vrsta iznimno skliskima, a tome doprinosi i lišće. Upravo je lišće jedan od problema s obzirom da oni često zadržavaju vlagu i iznimno su skliski. Uz to, često možete naletjeti na veće količine lišća, posebno u šumi. Tu je problem što ne vidite potencijalne opasnosti koje se mogu kriti ispod takvih većih hrpa lišća. To može biti korijen, grana, rubnik na cesti i druge opasne prepreke.

Stoga je naš savjet da vozite s oprezom, ali i da u svoje vožnje ukomponirati tehniku što će vam dugoročno biti od velike pomoći za vožnju bicikla.

Prehrana je važna

Iako su potrebe našeg tijela smanjene kada nastupi hladnije vrijeme, one još uvijek postoje. Ne zaboravite na svoje vožnje uzeti tekućinu i kalorije u obliku gelova ili čokoladica. Svakako razmislite o prilagodbi svoje prehrane na vožnji kada se temperature spuste, a tu posebno mislimo i na toplije tekućine poput čajeva prije ili nakon treninga!

Niže temperature utječu drugačije na tijelo od viših temperatura, no isto zahtijevaju prilagodbu i unos kalorija i tekućine. Važno je isprobavati sve što koristite, posebno ako namjeravate isto koristiti na utrkama.

 

Jesen je po mnogo stvari izazovno razdoblje, no može biti odlična početna točka za one koji kreću s biciklizmom. “Bablje ljeto” kako često nazivaju toplije vrijeme u jesensko razdoblje, iskoristite za kretanje u nove avanture. Ako će pak ova jesen biti kišovita i hladna, pripremite svoj biciklistički ormar kvalitetnom odjećom i obućom. Istražite čari jeseni koja sa sobom nosi prekrasne vizure i boje, ali pri tome budite uvijek oprezni, planirajte unaprijed i uživajte! Nemojte sa prvim danom jeseni objesiti “bicikle o klin”, jer tko zna kakve sve avanture na dva kotača vas čekaju ove jeseni.

Beciklin 2023© All right reserved.