Pitanja na koje je svaki biciklist jednom tražio odgovor!

Svi smo jednom bili početnici, nitko nije sjeo na bicikl i postao profesionalac ili iste sekunde znao sve o biciklu. U današnje vrijeme interneta, odgovore je lako pronaći, no nisu svi točni. U nekom trenutku svaki se biciklist zapitao pitanje na koje nije imao odgovor. U nastavku ovog teksta pronađi nekoliko pitanja koja su najčešća u svijetu biciklizma. (Ako imaš dodatnih pitanja, ne čekaj, tu smo!)

 

Kako ispravno podesiti visinu sjedala?

Sve se više biciklista odlučuje na profesionalan “bike fitting” za koji se moraju izdvojiti znatna sredstva, kako bi bicikl bio u milimetar podešen vama. Ako vam nije potreban toliko detaljan “fitting”, u grubo možete odrediti visinu sjedala kod kuće. Sjednite na bicikl, neka vam netko primi volan kako bi mogli s obje noge stati na pedale. Kad sjednete, stavite SPD ili cipele na pedale(jedna pedala spuštena dolje) i provjerite koliko vam je noga koja je spuštena ispružena. Općenito pravilo je, da bi noga kada je pedala u najnižoj poziciji, trebala biti otprilike 80% do 90% ispružena.

U vožnji svakako obratite pozornost na dijelove tijela koji vas bole. Ako je riječ o koljenima, promijenite visinu sjedala. Ako vas pak bole ramena i ruke, moguće je da je problem u lulici volana ili poziciji sjedala (primaknuti naprijed). Kada vozite bicikl, vaš gornji dio tijela (stražnjica) ne smije se rotirati lijevo-desno, jer to znači da vam je sjedalo previsoko.

Podešavanje sjedala na biciklu

 

Što je to SPD?

Iako zvuči kao politička stranka, SPD je skraćenica od “Shimano Pedaling Dynamics”. Kao što i ime govori, Shimano je 1990. godine izbacio na tržište prvi model biciklističkih cipela, koje se doslovno pričvršćuju na pedalu, za učinkovitiju vožnju. Iako ime potječe od Shimanovih cipela, toliko su bile popularne da je SPD postao prihvaćen naziv za sve modele biciklističkih cipela. Prednosti SPD cipela su brojne, od spomenute učinkovitije, ali i sigurnije vožnje, do bolje kontrole nad biciklom. U svijetu biciklizma već se dugo ne mogu vidjeti profesionalni biciklisti bez ovog tipa obuće. Ako želite unaprijediti svoju vožnju, SPD cipele svakako će vam pomoći u tome!

 

Kako podesiti kacigu?

Na cestama, šumama, pa čak i utrkama često se mogu vidjeti primjeri loše podešene kacige, što zbog veličine što zbog neispravnog postavljanja. Ako kacigu postavite krivo, ili odaberete krivu veličinu, njezino glavno svojstvo, osiguravanje vaše sigurnost, se gubi. Samo ispravna veličina kacige pružiti će zaštitu koja vam je potrebna. Slika ispod na simboličan način pokazuje kako kaciga ne smije biti postavljena. Trebala bi biti jedan do dva prsta iznad obrva, a sigurnosna traka dovoljno zategnuta (ali ne prejako). Traka bi sa strana trebala biti postavljena u slovo “V”, a uho se nalazi u sredini. Većina kaciga straga ima kotačić koji okretanjem zateže kacigu, što sprječava da “pleše” u vožnji.

Biciklistička kaciga Force crvene boje. Ispravan način za postaviti kacigu

Kada kacigu postavite na ispravan način, to treba izgledati poput primjera na slici ispod. Ne smije biti otpuštena, okrenuta naopačke, a pojas dovoljno zategnut ispod brade.

Biciklistička Kaciga Force crvene boje i Force biciklističke naočale crne boje. Ispravno postavljanje kacige na glavu.

 

Nakon koliko kilometara mijenjati lanac?

Odgovor na ovo pitanje ovisiti će o načinu na koji lanac održavate. Ako ste redovno čistili i podmazivali lanac, izdržati će duže nego u suprotnom slučaju. Najlakši način za provjeravanje kvalitete lanca je putem mjerača lanca. Razlikuju se od proizvođača do proizvođača, pa dobro pročitajte upute! Drugi znak kako možete prepoznati da je lanac “pri kraju” je preskakanje. Ako vam se u vožnji dogodi da preskoči lanac prilikom jakog napinjanja, razlog može biti istrošeni lanac, kazeta ili lančanik (provjeriti gdje se preskakanje događa). Lanac bi se u pravilu trebao mijenjati kada prijeđe 0,5% potrošenosti na mjeraču.

Lanac svakako nije nešto na čemu želite štedjeti, ali važnije od toga je način na koji ga održavate. Naravno, koliko kilometara radite na biciklu također će utjecati na istrošenost.

Mjerač istrošenosti lanca Force

 

Kako ispravno zatezati vijke na biciklu?

Vjerujemo kako će vam se prije ili kasnije dogoditi da neki vijak na biciklu niste dovoljno zategnuli, ili ste ga pretegnuli. Prilikom zatezanja vijaka, nemojte zatezati previše, već zatežite “s osjećajem”. Na većini biciklističkih dijelova piše moment zatezanja, i preko toga ne bi se smjelo ići. U tome će vam pomoći moment ključ. Ako pak nemate moment ključ pri ruci, kada zategnete npr. ručicu kočnice, probajte ju lupiti ili pomaknuti rukom. Ne smije se pomaknuti lagano, ali nakon malo jačeg otpora, mora se pomaknuti. Razlog tome je upravo što prilikom pada bicikla, to pomicanje ručice spriječiti će da pukne, što bi se dogodilo da je previše zategnuta.

Kako ispravno napumpati gume?

Ponovno vrlo često pitanje, na koje univerzalan odgovor nije moguće dati. Prije svega, količina tlaka u gumama ovisi o nekoliko faktora:

  • Težina vozača – što je vozač teži, tlak u gumama mora biti veći
  • Cestovni bicikl – na cestovnim gumama tlak je viši u odnosu na MTB. U pravilu se cestovne gume pumpaju na 5 bara, a po potrebi prilagođavaju.
  • MTB bicikl – u brdskom biciklizmu posebno je važan tlak u gumama. On nije toliko visok kao kod cestovnih guma, već se vrti oko 2 bara. Kada promijeniti tlak u gumama? Ako vozite na skliskom terenu, htjeti ćete imati niži tlak zbog bolje trakcije/gripa. Ako je pak suha i brza staza, slobodno idite na veći tlak!

Jedno je važno napomenuti – što veći tlak u gumama, to je “neudobnija” vožnja. To posebno vrijedi u brdskom biciklizmu, jer ćete osjetiti svaku neravninu. S druge strane, što je manji tlak u gumama, biti ćete sporiji na suhom terenu, poput makadama ili ceste. Isprobajte što vam najbolje odgovara, prilagodite se uvjetima i ne vozite na istrošenim gumama, jer će vam tad tlak biti najmanji problem! 🙂

 

Pumpanje biciklističkih guma uz Force pumpu za bicikl

Mihalec trgovina d.o.o. 2023 © Sva prava zadržana.